Naslovna stranicaŽivotZdravljeUnos proteina bez treninga: korisno ili suvišno?

Unos proteina bez treninga: korisno ili suvišno?

Pijete proteinske šejkove ali ne vežbate? Ne trošite novac uzalud...

European Top 44 Airplay chart

Proteini su ključni gradivni blokovi mišića, bez sumnje. Njihova popularnost kao dodatka ishrani, posebno u obliku proteinskih praškova i šejkova, je neosporna, naročito među onima koji žele da povećaju mišićnu masu ili poboljšaju oporavak nakon treninga.

Da bismo razumeli kako proteini utiču na mišiće, važno je razmotriti proces rasta mišića. Mišići se sastoje od vlakana koja se cepaju pod naporom, a zatim se regenerišu i povećavaju tokom perioda odmora. Proteini su od vitalnog značaja za ovaj proces regeneracije, jer pružaju potrebne hranljive sastojke za obnovu i rast mišićnih vlakana.

Kada trenerimo takoreći gađamo određenu grupu mišića,cepamo njihova vlakna, a nakon treninga zahvaljujući proteinima ih regenerišemo. Što više proteina unesete mišići će se brže oporavljati i postaće veći.

Dakle, unos proteina je posebno važan nakon treninga kako bi se podržao oporavak mišića i podstakao rast. Međutim, kada ne treniramo, naši mišići nisu pod istim naporom i stoga ne zahtevaju istu količinu proteina za regeneraciju. Kada mišići nisu aktivni koriste samo malu količinu proteina, a ostatak vam samo prođe kroz telo. Dakle, ne očekujte mišiće ako se prethodno niste dobro pomučili u teretani za iste.

Ukratko, proteini su ključni za podršku rastu mišića, ali je njihova uloga najizraženija nakon treninga kada su mišići pod najvećim opterećenjem i zahtevaju dodatne hranljive sastojke za oporavak i rast. Konzumiranje proteina bez odgovarajućeg treninga nije verovatan način za povećanje mišićne mase.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
16.7 ° C
16.7 °
15.1 °
55 %
9.3kmh
98 %
Tue
17 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °