20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninUpis prvaka počinje 1. aprila

Upis prvaka počinje 1. aprila

European Top 44 Airplay chart

Upis prvaka za školsku 2024/25. godinu počeće 1. aprila i trajaće do kraja maja. Oko 65 hiljada prvaka, u septembru, sešće u klupe 1.135 državnih i 13 privatnih osnovnih škola u Srbiji.

Upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu između 1. marta 2017. i 28. februara 2018. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i deca rođena od 1. marta do 1. septembra 2018. godine. Period upisa u prvi razred nije striktno određen propisima, pa škole mogu upisivati prvake praktično do početka sle školske godine.

Kakva je procedura za upis?

Procedura za upis je ista kao i prethodne godine, a pre upisa deca moraju proći određene lekarske preglede. U Zrenjaninu, o terminima za svaku predškolsku grupu, vaspitači prenesu roditeljima informacije koje su im prosleđene iz Dečijeg dispanzera.

Osim opšteg pregleda kod pedijatra, budući prvaci obavljaju preglede kod očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa.

Kada je reč o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za upis budućeg prvaka, upis i testiranje deteta može se zakazati elektronskim putem na portalu eUprave. U tom slučaju, kada se u školi pojavite u zakazanom terminu, škola pribavlja svu potrebnu dokumentaciju. Izuzetak je lekarsko uverenje, ukoliko je dete preglede obavilo u privatnoj lekarskoj ordinaciji.

Roditelji i staratelji koji nisu u prilici da elektronski prijave dete za upis, termin upisa ili ispitivanje deteta mogu zakazati telefonom, mejlom ili odlaskom u školu.

Testiranje zrelosti obavlja školski psiholog ili pedagog, a testiranje podrazumeva ispitivanje intelektualne, socijalne i emotivne zrelosti deteta. Istovremeno obavlja se intervju sa roditeljem odnosno drugim zakonskim zastupnikom deteta.

Za sva pitanja i nedoumice, koje imaju roditelji i drugi zakonski zastupnici budućeg prvaka, dostupna je telefonska podrška od 25. marta i tokom trajanja upisa svakog radnog dana od 8 do 15 časova na broj telefona 011 73 505 57.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °