17.7 C
Zrenjanin
22.09.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaUroš Predić: 70 godina od smrti

Uroš Predić: 70 godina od smrti

Grad Zrenjanin, ustanove kulture i MZ Orlovat obeležiće godišnjicu od 8. do 11. februara.

European Top 44 Airplay chart

Uroš Predić preminuo je 11. februara 1953. godine, a 70. godišnjicu njegove smrti Grad Zrenjanin, ustanove kulture i MZ Orlovat obeležiće prigodnim programom.

Obeležavanje godišnjice odvijaće se od 8. do 11. februara.

U sredu, 8. februara, u 18 časova, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” biće prikazana monodrama “Ja ću tebi ljuba biti” Muzejskog teatra Muzeja Krajine Negotin. U monodrami se prepliću znamenite ličnosti iz vremena Uroša Predića i Mokranjca. Deo scenografije čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, rad upravo Uroša Predića.

U četvrtak, 9. februara, u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisano obnovljeno i redizajnirano izdanje publikacije “Dakle, vi ste taj Uroš Predić?”, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Galerije Matice srpske, Grada Zrenjanina, Narodnog muzeja Zrenjanin. Tom prilikom prisutni će moći da vide i kratki film “Mladi slikar – velika dela: dečiji crteži Uroša Predića”.

U subotu, 11. februara, na mesnom groblju u Orlovatu, u 11 časova, biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, koji je oslikao Uroš Predić, a u likovima svetaca ovekovečio svoje roditelje i dedu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
74 %
3.8kmh
5 %
Fri
33 °
Sat
34 °
Sun
22 °
Mon
27 °
Tue
27 °