20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninVesti Zrenjanin | 3. jun

Vesti Zrenjanin | 3. jun

European Top 44 Airplay chart

Ovo su vesti iz Zrenjanina:

Formiran je stručni tim za projekat Zrenjanin Nacionalna prestonica kulture 2025.

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, potpisao je u aprilu ove godine Ugovor sa Ministarstvom kulture Republike Srbije za projekat „Prestonica kulture Srbije 2025“. U skladu s tim, formirani su stručni i projektni timovi za realizaciju projekta pod nazivom „Meandri Zrenjanina – Tokovi grada“.

Prema rešenju gradonačelnika, za rukovodioca projekta „Zrenjanin Nacionalna prestonica kulture 2025“ imenovan je dr Darko Polić. Stručni tim čine Luka Kulić (koordinator programskih aktivnosti), Lazar Jovanov (programski savetnik), Snežana Vučurević (savetnik i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina), Milan Kovačević (direktor JU Zavod za zaštitu spomenika kulture „Zrenjanin“), Milica Beljanski, Sanja Petrović (v.d. direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina), Zoran Stojačić (iz „Rezervata prirode Zrenjanin“), Ana Budai (zaposlena u Gradskoj upravi), Mila Panić (ugovorno angažovana u Gradskoj upravi), Tamara Majkić (šef Odseka za javne nabavke) i Mirjana Maluckov (šef Odseka za budžet u Odeljenju za finansije).

Programski tim čine predstavnici kulturnih institucija u Zrenjaninu: Vladimir Đurić (Kulturni centar Zrenjanina), Sandra Banjanin (urednica programa vizuelnih umetnosti u Kulturnom centru Zrenjanina), Slavica Žarković (viša kustoskinja – istoričarka umetnosti u Savremenoj galeriji Zrenjanin), Olivera Skoko (viša kustoskinja – istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin), Ivana Kukolj Solarov (pomoćnica direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”), Bojan Kojičić (istoričar umetnosti u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin), Jelena Đorđević Perc (urednica kulturnih programa u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“) i Dijana Tajdić (rukovodilac za odnose sa javnošću i marketing u Turističkoj organizaciji Zrenjanin).

U narednim mesecima, projektni tim će sarađivati sa predlagačima na unapređenju izabranih projektnih ideja koje su deo Aplikacione knjige, kojom je Zrenjanin osvojio titulu Prestonice kulture Srbije. Kako bi se obogatio program i uključile što više organizacija u projekat „Prestonica kulture Srbije 2025“, planira se raspisivanje konkursa u drugoj polovini 2024. godine. Na konkurs će moći da se prijave sve organizacije i udruženja čiji projekti nisu bili uvršteni u Knjigu kandidature.

Predavanje i kamerna postavka povodom Svetskog dana secesije

Povodom Svetskog dana secesije, u ponedeljak, 10. juna sa početkom u 19h, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Velikobečkerečki ćilim i secesija: spoj tradicije sa modernizmom“. Istovremeno, u prostoru međuspratnog svetlarnika Muzeja biće prikazana kamerna postavka pod nazivom „Tapiserije sa secesijskim motivima iz Velikog Bečkereka“. Autor i predavač biće Dejan Vorgić, kustos i istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin. Svetski dan secesije, koji se obeležava od 2013. godine, ima za cilj povećanje svesti o nasleđu ovog značajnog umetničkog stila.

Pročitajte i vest iz Srbije: Prtljag u autobusima – Znate li da je od 1. juna ograničen?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °