Izložba „Banatske vetrenjače“ na Trgu slobode

UG „Godina Pupina Zrenjanin“, Narodni muzej Zrenjanin, TF „Mihajlo Pupin“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kultutru, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i grad Zrenjanin, 4. oktobra organizuju izložbu „Banatske vetrenjače„. Izložba, koja je samo deo istoimenog projekta, za cilj ima skretanje pažnje ljudima i nadležnima o kulturološkoj a i turističkoj potrebi restauracije jednog od nekada najprepoznatljivljijeg elementa Banatske ravnice – vetrenjača.

Autor izložbe Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf i garfički dizajner, zaposlen u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

Izložba obuhvata 15 panoa koji će biti postavljeni na Trgu Slobode u centru Zrenjanina.

Vetrenjača u Melencima
Krov vetrenjače u Melencima (foto: 105.rs)

Pre 15 godina započeta je restauracija „Bošnjakove vetrenjače“, i kako je ranije izjavio predsednik UG „Godina Pupina“, Robert Sabo: „Još ranije, urađene su dve faze rekonstrukcije, učvršćeni temelji i obnovljen krov vetrenjače, a treća i četvrta faza, koje su u planu, treba da obezbede postavljanje nove stolarije, uređenje enterijera i postavljanje krila“.

Vetrenjača u Melencima
Vetrenjača u Melencima (foto: 105.rs)

Predviđeno je da izložbu otvore Pokrajinska sekretarka  za kultutru, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura.

Svečano otvaranje će se održati u 14:00 na Trgu Slobode.