20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaVišegrad: grad na Drini sa Andrićevim pečatom

Višegrad: grad na Drini sa Andrićevim pečatom

“Most je izgledao beskrajan i nestvaran, jer mu se krajevi gube u mlecnoj magli a stubovi pri dnu tonu u tami.” - Ivo Andrić

European Top 44 Airplay chart

Dobrodošli u Višegrad, slikoviti grad smešten na obalama reke Drine, gde se istorija prepliće sa Andrićevim literarnim svetom. Ovaj gradić, čija se lepota prostire duž Drine, nosi pečat slavnog nobelovca Ive Andrića, a posebno se ističe po svom čuvenom kamenom mostu, simbolu iz romana „Na Drini ćuprija“.

Šta posetiti u Višegradu?

Svoju posetu Višegradu možete započeti obilaskom čuvene Ćuprije. Nekada je predstavljala zadužbinu velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića koji je naredio izgradnju mosta kakvog svet do tad nije video. Most se gradio u periodu od 1571. do 1577. godine, pretrpeo je dosta nedaća, ali je 2007. godine dobio priznanje UNESCA i dodat je na njihovu listu kulturne baštine.

Ako želite da doživite nezaboravnu avanturu i istražite lepote Višegrada na jedinstven način, vožnja brodićem niz Drinu je pravi izbor. Vodiči će biti pomalo navalentni i ubeđivaće vas da se provozate, možda će vam nuditi i popust, ali verujte, vredi iskoristiti. Tokom vožnje možete slušati anegdote karakteristične za ovaj grad. Izdvajam sledeću koja je vezana za baš ovaj most.

Legenda o Stoji i Ostoji

Naime, Rade Neimar, graditelj mosta, suočavao se sa vilom brodaricom koja je noću uništavala njegov rad. Legenda kaže da mu se u snu javio glas koji mu je naredio da pronađe brata i sestru, Stoju i Ostoju, te ih žive ugradi u temelje mosta kako bi očuvao konstrukciju. Poslušao je ovu poruku, oteo decu i ugradio ih u temelje mosta. Kasnije se sažalio i ostavio „prozore“ kako bi majka mogla da doji svoju decu. Kao spomen na to, već stotinama godina iz zidina teče majčino mleko koje ostavlja neizbrisiv trag na kamenu.

Ne možete otići u Višegrad a da ne posetite:

Andrićgrad

Predstavlja jedinstveni kompleks posvećen Ivi Andriću, a ovu ideju je realizovao Emir Kusturica jugoslovenski reditelj i scenarista. U Andrićgradu se održavaju razne kulturne manifestacije, uključujući koncerte, književne i filmske događaje. Unutar kompleksa, posetioci će otkriti simpatične trgove, statue znamenitih ličnosti, raznolike kafiće, restorane, bioskop i crkvu koja pruža jedinstveni duh ovog mesta. Takođe možete pronaći i razne suvenire. U Andrićgradu se održavaju razne kulturne manifestacije, uključujući koncerte, književne i filmske događaje.

Andrićev institut se takođe nalazi u ovom sklopu. U njemu ćete otkriti bogatu zbirku knjiga, arhiva, dokumenata i fotografija povezanih s Andrićevim životom i delom.

U Višegradu možete obići kuću u kojoj je nekada živeo Ivo Andrić, zatim banju koja datira iz rimskog perioda gde se možete kupati u turskim kupatilima, kao i stadion koji je dobio naziv po poznatom piscu.

Da li ste razmišljali o putovanju na Zlatibor?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °