Vrisak (5?)

“Vrisak” je zaslužan za revitalizaciju slasher žanra horor filmova devedesetih godina prošlog veka i poznat je po tome što se bavio klišeima horor filmova i svešću svojih likova da horor filmovi postoje u njihovom svetu, a likovi su čak i diskutovali kako bi preživeli napad nekog poremećenog ubice, bilo da je on obično ljudsko ili natprirodno biće. Pre 25 godina “Vrisak” nas je upoznao sa Sidni Preskot (Neve Campbell), srednjoškolkom iz izmišljenog grada Vudsboroa u Kaliforniji, koju je proganjao maskirani ubica poznat kao “Ghostface”.

Sidni je jedna od retkih preživelih ove franšize, u čemu su joj pomogli protivnica pa zatim saveznica Gejl Vederrs (Courteney Cox) i Dvajt “Dejvi” Rajli (David Arquette), šerif Vudsboroa i brat jednog od Sidnijevih prijatelja kojeg je ubio jedan od originalnih Ghostface ubica.

Franšizu “Vrisak” čine četiri filma koje je režirao Ves Krejven, a iako je “Scream 4” ispričao priče Sidni, Djuija i Gejl, ostalo je prostora za još jedan film. Deceniju nakon objavljivanja “Scream 4”, ljubitelji franšize će se ponovo sastati sa Sidni, Gejl i Dejvijem, u režiji Meta Betinelija-Olpina i Tajlera Džileta, pošto je Ves Krejven otišao na onaj svet 2015.

U petom delu Sidni se vraća u Vudsboro nakon što počne novi talas ubistava, a sve žrtve su nekako povezane sa prošlim Ghostface ubicama. “Scream 5” bi trebalo da se pojavi u bioskopima 14. januara sledeće godine, a prvi trejler je objavljen – a evo šta otkriva o priči i njenim vezama sa prošlim filmovima.

Kao po pravilu, neko mora da zagine u prvih 10 minuta filma, a vidi se da je posle 10 godina od poslednjeg “Vriska” tehnologija napredovala, pa Ghostface koristi smart telefon, i hakuje kućno obezbeđenje.

Nakon završetka prvog ubistva ponovo vidimo Niv Kempbel kao Sidni Preskot koja iz bezbednosti uvek nosi pištolj (jer ubice u hororima uvek nekako prežive osim ako ne dobiju metak u glavu), Dejvid Arket je Djui koji primećuje da Ghostface sada drugačije operira, koristeći tehnologiju i više nasilja nego pre. Kasnije vidimo da Ghostface više ne preza ni od ubijanja na otvorenom prostoru. Vidimo i pet novih likova koji su u nekom srodstvu sa žrtvama iz pređašnjih filmova. Korni Koks je tu kao Gejl, čujemo i nova pravila za preživljavanje u hororima, zamenica Džudi Hiks ih četvorke preprizira svoju ulogu,a izgleda da ponovo imamo više ubica u Ghostface masci.

Zanimljivo oko ovog “novog” dela franšize je što se u hronologiji filmova nalazi negde između reboota i nastavka, jer imamo nove likove (i glasine da su novi delovi već u planu) ali i stare likove, tako da sve podseća na nove delove Halloween franšize.

Iako se “Halloween” 2018. predstavila kao zakasneli nastavak originala Džona Karpentera, takođe je očigledno bila namera da se pokuša oživljavanje celokupne franšiza nakon lanca slabijih delova. Ideja je bila da se odbaci veliki deo zamršene mitologije koja je prožela nastavke, i da se pristupi osnovama. Generalno, to im je pošlo za rukom i pa su “Halloween Kills” i “Halloween Ends” uveliko već isplanirani.

Oni koji stoje iza novog “Vriska” definitivno žele da imaju sličan uspeh, najveće pitanje je, međutim, da li će neko od povratničkih članova uspeti da preživi ovaj film ili će novajlije na svojim plećima nastaviti da nose nastavke.

Zbog očiglednog razloga, film će prilično zakasniti da izađe u sezoni kada se horori plasiraju u bioskopima, tako da ćemo moći da ga gledamo tek od 14. januara 2022.

Pročitajte još i Ghostbusters: Afterlife - uskoro u bioskopima