20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVukosava Đapić Atanacković dobitnica Spartakove nagrade

Vukosava Đapić Atanacković dobitnica Spartakove nagrade

European Top 44 Airplay chart

Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza Zrenjanina, dobitnica je nagrade „Jovan Mikić Spartak“, najprestižnijeg priznanja u oblasti sporta u Vojvodini.

Vukosava je nagradu zaslužila u kategoriji „Najbolji sportski radnik“. Osim što se nalazi na pomenutoj funkcioji u zrenjaninskom Savezu, Vukosava je i veliki humanitarac i jedan od pokretača humanitarne akcije „Sportom za bolje sutra“ koja se u Zrenjaninu realizuje na svim sportskim i drugim manifestacijama koje su značajne za grad.

Pre karijere sportskog radnika, Vukosava je bila uspešna sportistkinja i atletičarka, šampionka u sprinterskim disciplinama i učesnica Olimpijskih igara u Sidneju.

Nagrada „Jovan Mikić Spartak“ dodeljuje se najzaslužnijim sportistima, sportskim kolektivima i radnicima i može se zaslužiti samo jednom u životu, u određenoj kategoriji. Ove godine nagrada je dodeljena 56. put.

Jovan Mikić Spartak

Jovan Mikić je bio jugoslovenski reprezentativac u atletici, rekorder i učesnik Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. U proleće 1944. godine otišao je u partizane, a zbog hrabrosti koju je pokazao, od saboraca dobio je nadimak Spartak. Posebno mesto u njegovoj atletskoj karijeri zauzima postavljanje državnog rekorda u troskoku u Ljubljani 1935. godine. Skočio je tada 14,05 metara i naredne tri godine dominirao u disciplini troskok.

Preminuo je u trideset prvoj godini, dan nakon ranjavanja u borbi za oslobođenje Subotice u kojoj je živeo.

Sportski savez Vojvodine, ustanovio je nagradu „Jovan Mikić Spartak“ u čast i sećanje na ovog sportistu i borca.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °