Wellerman (Nathan Evans)

Ako ne volite "modernu" muziku, šta kažete na pesmu sa sredine 18. veka?

Često novi, stari, poznati i manje poznati muzičari i kompozitori inspiraciju traže u starijim hitovima ili manje poznatim numerama. Igranje sa ritmom, melodijom, tekstom starih naslova je uobičajna praksa u svetu moderne muzike, pa čak i pozajmljivanje melodija klasičnih dela nije neobično (Pahelbelov „Kanon u D duru“ je najviše eksploatisano delo u popularnoj muzici). Ali, na početku 2021. svet muzike je doživeo jednu anomaliju – na svetskim top listama, pri i ubrzo na samom vrhu, našla se pesma novozelandskih kitolovaca nastala 1860-ih pod nazivom Wellerman.

Malo istorije – braća Jozef Bruks, Džordž i Edvard Velermen 1831. godine biće prvi i dugo godina jedini trgovci koji će kupovati i prodavati robu od jednog do drugog kraja Novog Zelanda, i biće zbog toga veoma popularni kod lokalnih mornara i posebno kitolovaca. Toliko, da će im spevati pesmu „Soon may the Wellerman come“ u kojoj će opisati svoje muke na otvorenom moru, opasnosti lova na kitove, i nestrpljivo iščekivanje dostave šećera, čaja i ruma koji će im makar malo olakšati živote.

Wellerman old 1

Zvanično, note za ovu pesmu biće odštampane stotinak godina kasnije, i prvi zvanični snimci izvođača i bendova počeće da se pojavljuju nedugo zatim. Ipak, tek 2018. engleski a capela sastav The Longest Johns otpevaće i objaviti ovu numeru na albumu „Between wind and water“, sa malo uspeha, sve dok je u svojoj varijanti nije na TikToku snimio mladi škotski ljubitelj mornarskih melodija Nejtan Ivens, koji će pokrenuti lavinu obrada i varijacija ostalih korisnika ove društvene mreže, a žanr će dobiti i naziv ShantyTok. Kako to već biva, The Longest Johns se potpuno neočekivano pojavljuju na najbitnijoj top listi Ujedinjenog Kraljevstva Top40, a sa njihovom ubrzo i modernija varijanta, koja je u međuvremenu dobila i dens verziju. Pevački sastav u januaru 2021. potpisuje ozbiljan ugovor sa Universal/Decca izdavačem, a Nejtan napušta svoj posao u lokalnoj pošti i posvećuje se muzičkoj karijeri. U trenutku pisanja ovog teksta, „Wellerman (220 KID & Billen Ted Remix)“ provodi već 9. nedelju na samom vrhu Top40 liste najprodavanijih singlova.

Uredništvo se nada da će ovaj talas mornarskih pesama nastaviti da zapljuskuje obale sveta moderne muzike i u narednim godinama.