Westlife – slatki (zapadni) život

Ovako se ni Čola nije promovisao

Westlife – kada se priča o irskoj muzici, većina ljudi pomisli na tradicionalnu narodnu muziku Smaragdnog ostrva, ali poznati pop i rok bendovi odande krasili su i još uvek krase sobe tinejdžera i starijih širom sveta. U2, The Cranberries, Snow Patrol, The Script, My Bloody Valentine i druga velika imena odande u svojoj muzici imaju veoma malo tradicionalnog irskog zvuka. Ipak, Irska je svetu podarila i jedan od najvećih boy bendova ikada – Westlife (za vas koji se doznajete u materiju, bend Boyzone ćemo ostaviti za neki drugi put).

Pre nego što će ovi momci postati Westlife, trebalo je da se zovu Westworld, ali je jedan bend već bio registrovan pod tim imenom. Međutim, to nije bio prvi put da su menjali naziv – pre nego što ih je bilo petorica, Kian, Šejn i Nik su se zvali IOYOU, a pre toga njih trojica su bili članovi sastava Six of One.

U svojoj karijeri koja je trajala od 1998-2012, Westlife je zaređao mnogo uspeha, čak 7 No1 hitova za redom, čime su ušli u prilično malu grupu izvođača iz UK kojima je to pošlo za rukom, a ukupno su imali 16 hitova na vrhovima top lista širom Evrope i sveta, ali u SAD, sem numere „Swear it again„, nisu se proslavili.

Zanimljivo, njihovi najveći hitovi ustvari nisu bili njihovi, već obrade – „Uptown girl“ Bilija Džoela, „I Have A Dream/Seasons In The Sun“ od ABBA i Terija Džeksa i „You raise me up“ od dua Secret Garden.

Ipak, imali su sreće da su nastali u vrhuncu ludila za boy bendovima, i periodu kada su se promocije istih radile na svakakve načine, pa su tako postali verovatno jedini poznati boy band koji je imao i zvaničnu čokoladicu sa svojim imenom.

westlife cokolada 1
Toliko slatki da poželite da ih gricnete

Za njihove stare i nove fanove, 2018. stigle su dobre vesti – ekipa je ponovo na okupu, novi album je u pripremi za jesen 2021. a prethodiće mu promo turneja po Velikoj Britaniji u leto 2021. ali bez Brajana MekFejdena.

Kako će i sami članovi izjaviti za medije: „Napustio je bend pre 17 godina, 5 godina nakon što smo startovali, a i bili smo još uvek klinci u to vreme. Postali smo pravi bend tek nekoliko godina kasnije, i bilo bi nam čudno da nam se sada ponovo priključi, jer neki od nas ga nisu videli godinama. Nismo se posvađali ili tako nešto, više kao da smo nas četvorica otišli u neku drugu školu i odselili se, a on je ostao. Želimo da idemo napred, ne nazad.“
I sam Brajan je pozdravio povratnički singl „Hello my love“ 2019. i odluku da se ne vraća u ekipu.


Pročitajte još i Jethro Tull je metal, a Metallica nije?!