17.7 C
Zrenjanin
22.09.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaZa vikend Duhovi, cvetanje Tise i Dani roda

Za vikend Duhovi, cvetanje Tise i Dani roda

Manifestacije u Melencima, Tarašu i Novom Bečeju.

European Top 44 Airplay chart

Predstojećeg junskog vikenda, u okolini Zrenjanina, biće održane čak tri manifestacije.

Bliži se leto i ovakvih dešavanje će biti sve više, a ovoga puta moći ćete da birate između Melenaca, Taraša i Novog Bečeja ili da sve tri lokacije posetite u tri dana.

Cvetanje Tise je prirodni fenomen koji se viđa jednom godišnje samo na reci Tisi kod Novog Bečeja i na reci Jangcekjang u Kini. Tiski cvet nije biljka, već insekt koji izlazi na površinu vode kako bi produžio vrstu, ali nakon toga odmah umire.

Dan cvetanja se nikada ne zna tačno, ali se svake godine zbog ovog događaja, sredinom juna, organizuje festival “Kad Tisa cveta”. Ove godine, festival je planiran za 10., 11. i 12. jun.

Plakat manifestacije

Tisa je zajednička Novom Bečeju i Tarašu, u kome će, takođe ovog vikenda biti dinamično i puno posetilaca. Taraš je Evropsko selo roda i meštani se svake godine obraduju rodama koje se vraćaju u njihovo selo, a posvetili su im i manifestaciju “Dani taraških roda”, koju ćete imati priliku da posetite u subotu, 11. juna.

Plakat manifestacije

Takođe, predstojećeg vikenda, ljubitelji ovčijeg paprikaša, mogu da računaju na odlične mirise koji će se širiti sa Rusande. Melenačka slava “Duhovi” svake godine okupi prave majstore u kuvanju čuvenog čobanskog paprikaša, ali i mnogo posetilaca koji žele da probaju ovaj specijalitet.

Obeležavanje seoske slave zakazano je za subotu i nedelju, 11. i 12. jun.

Plakat manifestacije
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
83 %
4.3kmh
56 %
Fri
33 °
Sat
33 °
Sun
21 °
Mon
26 °
Tue
19 °