Život

Zamrzavanje hrane – šta može u zamrzivač, a šta ne?

Zamrzavanje hrane je jedan od najboljih načina za produženje svežine i smanjenje količine bačene hrane. Međutim, nisu sve vrste hrane pogodne za zamrzavanje. Dok neke namirnice odlično podnose niske temperature i zadržavaju svoje hranljive vrednosti i teksturu, druge mogu izgubiti svoj kvalitet i postati neprivlačne za jelo.

Zamrzavanje hrane koja će sačuvati svoja svojstva

Meso i riba
Zamrzavanje mesa, apsolutno da. Sve vrste mesa – crveno meso, piletina, ćuretina, svinjetina, kao i riba – odlično podnose zamrzavanje. Preporučuje se da meso pre zamrzavanja bude dobro zapakovano u hermetičke kese ili posude kako bi se sprečilo isušivanje ili stvaranje kristala leda.

zamrzavanje hrane

Povrće
Većina povrća može se uspešno zamrzavati, posebno ako se prethodno blanšira (kratko kuva i odmah ohladi). To uključuje brokoli, spanać, grašak, šargarepu, tikvice, paprike i mnoge druge vrste. Blanširanje pomaže u očuvanju boje, ukusa i teksture povrća.

Voće
Voće poput bobičastog voća (jagode, maline, borovnice), breskve, trešnje i ananas može se zamrzavati bez problema. Najbolje je zamrzavati ih na plehu, a zatim prebaciti u kesu, da se ne slepe. Citrusno voće se može zamrznuti kao sok, dok banane možete zamrznuti sa ili bez kore za kasnije pravljenje smutija ili kolača.

zamrzavanje hrane

Hleb i peciva
Hleb, peciva i tortilje zamrzavaju se bez gubitka kvaliteta. Najbolje je hleb prethodno iseći na kriške kako biste lakše odmrzavali samo onoliko koliko vam treba.

Supa i gulaši
Kuvana jela poput supa, čorbi, variva i gulaša odlično se zamrzavaju. Samo je važno da budu u hermetičkim posudama kako bi zadržali svežinu i sprečili prolivanje.

Sirovo testo
Testo za picu, hleb ili kolače možete zamrznuti i kasnije odmrznuti i ispeći. Ovo je odličan način da uštedite vreme u pripremi svežeg domaćeg hleba ili peciva.

    Šta ne bi trebalo zamrzavati?

    Hrana sa visokim sadržajem vode (krastavci, zelena salata, paradajz)
    Ove namirnice nakon odmrzavanja gube teksturu jer voda koju sadrže formira kristale leda. Kada se odmrzaju, postaju kašaste i gube svoju hrskavost.

    Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti (pavlaka, majonez)
    Pavlaka, majonez i masniji jogurti ne podnose zamrzavanje jer se odvaja masnoća od vode, što dovodi do promenjene teksture i neprijatnog izgleda nakon odmrzavanja.

    Kuvana testenina i pirinač
    Iako možete zamrznuti jela sa testeninom ili pirinčem, kada se zamrznu sami, ovi proizvodi često postaju previše mekani i gube strukturu nakon odmrzavanja. Bolje je zamrzavati ih u supama ili umacima.

    Cela jaja u ljusci
    Jaja se šire kada se zamrznu, što može dovesti do pucanja ljuske. Međutim, jaja možete zamrznuti ako ih prethodno umutite ili odvojite žumanca od belanaca.

    Krompir
    Sirovi krompir loše podnosi zamrzavanje jer postaje brašnast i promeni teksturu. Kuvani krompir je nešto bolja opcija, ali se i dalje preporučuje izbegavanje zamrzavanja krompira.

    Sirevi sa visokom vlažnošću (npr. sveži sirevi, rikota, feta)
    Ovi sirevi postaju mrvičasti i vodenasti kada se zamrznu i odmrznu, što im menja ukus i teksturu.

    Ipak, neke sireve možete zamrzavati, a da ne izgube svoja svojstva.

    zamrzavanje hrane

    Zamrzavanje hrane može biti odličan način za čuvanje, ali ključ je u odabiru pravih namirnica i pravilnom pakovanju. Koristite hermetičke posude ili kese kako biste sprečili formiranje leda i očuvali kvalitet hrane. Kada pravilno zamrznete namirnice, možete uživati u svežim obrocima mesecima kasnije!

    Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

    Povezani članci

    Back to top button