25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninZapočela prijava za solidarnu pomoć penzionerima

Započela prijava za solidarnu pomoć penzionerima

European Top 44 Airplay chart

Penzioneri sada mogu početi podnositi zahteve za solidarnu pomoć preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost“. Zahtevi će biti prihvaćeni do 29. aprila, a popisi rangiranja će biti objavljeni 30. aprila.

Osnovni uslov za dobijanje ove pomoći je visina penzije, koja ne sme biti veća od 24.987,67 dinara. Penzioneri moraju doneti poslednji ček penzije i bankarski izveštaj kao dokaz o visini primanja.

U slučaju primanja penzije iz inostranstva, njen iznos takođe ne sme preći 24.987,67 dinara, što se dokazuje izvodom iz banke. Formirane su komisije koje će primati zahteve, utvrđivati rang-liste i objavljivati ih, osiguravajući jednakost šansi za sve penzionere, bez obzira na članstvo u organizaciji.

Samohrani penzioneri ili oni u višečlanim domaćinstvima sa penzijom kao jedinim izvorom prihoda imaju prednost. Takođe, stariji penzioneri su prioritet.

Korisnici imaju pravo da ulože prigovor na rang-listu u roku od osam dana od objavljivanja. Za obradu prigovora formira se posebna komisija koja počinje sa radom 10. maja.

Konačne rang-liste će biti objavljene najkasnije do 17. maja, a distribucija paketa počinje 20. maja. Ove godine će paketi solidarne pomoći biti dodeljeni ranije zbog izmena pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija.

Izmene pravilnika osiguravaju da korisnici sa najnižim primanjima dobiju jednak tretman, povećavajući broj paketa za isti iznos sredstava. Paketi će biti standardizovani i distribuirani putem jedinstvene javne nabavke.

Za tu svrhu ove godine je izdvojeno 111 miliona dinara, što je značajno više nego prošle godine, što bi trebalo rezultirati većim brojem korisnika koji će dobiti pomoć.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
26.7 °
25.6 °
48 %
2.4kmh
67 %
Čet
23 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °