Vesti ZrenjaninKorisno

Zaštita od buke ubuduće od velikog značaja

Usvojen je zakon koji reguliše ovo pitanje.

Zakoni se u našoj zemlji usvajaju svake nedelje. Neke od njih uspemo da ispratimo, ali neki ipak „prolete ispod radara“.

Takav je recimo i zakon koji je Skuština Srbije usvojila početkom oktobra. „Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini“ usvojen je kako bi se ta oblast uskladila sa zakonodavstvom Evropske unije.

Kako se navodi, cilj ovog zakona jeste da bude uspostavljen jedinstven sistem i utvrđene mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i kako bi se javnosti obezbedio pristup tim informacijama.

Dakle, ako budemo imali sreće, više ni građevinski radovi neće moći da buše danima, a nas terati da tražimo one slušalice za ukidanje buke… isto tako, ljudi koji žive pored bučnih mesta- recimo, pored frekventnih saobraćajnica, ubuduće bi trebali da dobiju adekvatnu zaštitu za svoje uši, samim tim da olakšaju svakodnevicu.

ear plug gd87bc6463 1920
Image by Anke Sundermeier from Pixabay

Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini posvećuje dosta pažnje buci iz ugostiteljskih objekata. Novo rešenje podrazumeva da, ukoliko ugostitelji emituju buku iznad propisanih vrednosti, moraju da plate kaznu od 200.000 dinara. Za ponovljeno takvo delo, kazna će biti između 500 hiljada i milion dinara.

Takođe, u ovom Zakonu uvodi se i obaveza prvog merenja bude. To znači da je pravno lice dužno da obezbedi prvo merenje na lokaciji čak i pre stavljanja izvora buke u upotrebu. Uz to, treba da pribavi izveštaj o merenju buke od ovlašćene stručne organizacije, da snosi troškove tih merenja i po potrebi da sprovede i mere zvučne zaštite.

Još jedna novina koju donosi ovaj Zakon jesu strateške karte buke. One će biti izrađene za glavne puteve, železničke pruge i za glavne aerodrome i to najkasnije do 30. juna 2024. godine. Akcioni planovi zaštite od bude u životnoj sredini biće doneti najkasnije godinu dana od usvajanja strateških karata buke.

Ovaj zakon je svakako dobar, jer predstavlja zaista pokušaj da se zaštitom od buke, poboljša kvalitet života i da se ujedno preduzmu i mere zaštite, da građani više ne budu izloženi štetnim efektima buke, tamo gde je nivo izloženosti viši od dozvoljenog.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button