Zašto je dovoljno sna važno za decu?

Pitanje pravog vremena za spavanje brine mnoge roditelje. Koliko sna je zaista potrebno bebama, maloj deci i školarcima?

SPavanje


Dovoljno sna – šta to znači, i koliko je kome potrebno? San je za sve ljude ključan za oporavak tela i uma, ali je posebno važan za bebe i malu decu jer igra centralnu ulogu u razvoju i rastu. U snu se formiraju sinapse koje podržavaju obradu utisaka i učvršćivanje naučenog. Takođe, dubok san podstiče fizički razvoj oslobađanjem hormona rasta. Većina dece u prvih šest meseci razvija svoj sopstveni ritam spavanja i buđenja, mada neka deca zahtevaju više pomoći pri uspavljivanju.

Kada bi dete trebalo da ide na spavanje?

Potreba za snom kod dece varira u zavisnosti od uzrasta. U prvim mesecima života, bebe spavaju u pet do šest faza tokom dana i noći, pri čemu jedna faza sna traje oko četiri sata. Sa godinu dana, broj faza sna se smanjuje, i većina dece spava tri puta dnevno, pri čemu najduža faza traje šest do osam sati. Od 18. meseca, broj faza sna se dalje smanjuje, i sa dve godine mnoga deca više nemaju potrebe za popodnevnim snom. Ako imaju, nije strašno, nemojte se stresirati. Već u detinjstvu se pokazuju različiti tipovi spavanja koji su često čak i genetski uslovljeni. Odstupanja od do dva sata su normalna.

Starost Prosek spavanja dnevno
0 do 3 meseca17 časova
3 meseca14,5 časova
od 6 do 9 meseci14 časova
12 meseci14 časova
18 meseci 13,5 časova
2 godine13 časova
3 godine12,5 časova
4 godine12 časova
5 godina11,5 časova
6 godina11 časova
7 od 9 godina10 do 11 časova
10 do 149 do 11 časova
Mladi8 do 11 časova
Dovoljno sna 2

Šta doprinosi dobrom snu?


Nezavisno od uzrasta, važno je uspostaviti redovno vreme odlaska na spavanje i rituale za uspavljivanje. Ovi rituali pomažu detetu da se smiri i lakše zaspi. Redovan ritual pre odlaska na spavanje, kao što je priča pred spavanje ili zajednička pesma, može pomoći u tome.

Kada se govori o poremećajima sna kod dece?


Poremećaji sna kod dece se javljaju kada se tokom dužeg vremenskog perioda redovno pojavljuju problemi sa snom koji mogu uticati na porodični život, odnos između roditelja i deteta, rast i zdrav razvoj deteta. Kod trajnih problema sa spavanjem važno je pravovremeno potražiti lekarsku pomoć, jer se problemi sa snom obično mogu uspešno lečiti.

Manjak sna može se prepoznati po simptomima kao što su:

Umor
Bezvoljnost
Poteškoće sa koncentracijom tokom dana
Nervoza


Prvi kontakt kada su u pitanju problemi sa spavanjem trebalo bi da bude pedijatar, koji će sprovesti sveobuhvatni pregled kako bi utvrdio uzroke poremećaja sna. U zavisnosti od rezultata, može se sprovesti tretman koji može obuhvatiti promene navika spavanja ili konsultovati specijalista.

Pročitajte još i Kako se buditi odmoran?