Zašto smo danju umorni, a noću orni?

Mnogi imaju problema sa ovim - preko dana umorni, a noću, kada legnu u krevet, san ne dolazi na oči. Zašto je to tako?

Umor


Umorni danju, energični noću. Da li vam je ovo poznato? Tokom celog dana osećamo se kao da nas je pregazio autobus, umorni smo i bezvoljni – tek uveče naš se organizam iznenada potpuno budi i želi da preokrene sve naopačke. San ne dolazi, čak se i u krevetu nemirno prevrćemo. Na taj način brzo nastaje začarani krug, u kojem se nikada ne osećamo zaista fit. Ali, kako dolazi do toga i kako se možemo osloboditi tog disbalansa?

Ovo je razlog za umor

Ovaj složen izgledajući fenomen zapravo ima veoma jednostavan izvor: Osećamo se najživljim tek uveče zato što smo tada izloženi najviše stimulansima. Zahvaljujući Netflix-u, Instagram-u, YouTube-u i ostalima, naš mozak je preplavljen stimulansima i osećamo se puni energije. Monotone aktivnosti i nedostatak stimulacija tokom dana dovode do opuštanja, umora i bezvoljnosti, posebno kod sedećih aktivnosti i jednoličnih zadataka.

Ipak, često smo žrtve našeg unutrašnjeg sata, definisanog našim genetskim hronotipovima kao sove ili ševe. Rano ustajanje može omogućiti jutarnju produktivnost, dok ljudi koji duže spavaju tek kasnije dobiju energiju. Međutim, radni svet skoro nikad ne uzima u obzir individualne potrebe. Sove tokom radne nedelje nakupljaju nedostatak sna, što može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, metaboličke poremećaje i psihičke tegobe.

Sove imaju tendenciju ka lošijim navikama u ishrani i veći rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih oboljenja. Stručnjaci za spavanje preporučuju svež vazduh, kretanje i prirodno svetlo za osobe koje rano izjutra počinju sa radom. Izbacivanje pametnih telefona i televizora iz spavaće sobe olakšava uspavljivanje. Bolji i duži san omogućava veću produktivnost tokom dana.

spavanje san umor nesanica

Kako rešiti ovaj problem

Rešenje za ovu dilemu zapravo je veoma jednostavno: Isključite sve što bi moglo stimulisati vaš mozak barem jedan, ili još bolje bolje dva do tri sata pre spavanja. Takođe, između aktivnosti van vašeg doma i odlaska na spavanje obavezno ostavite nekoliko sati bez aktivnosti. Umesto toga, posvetite se opuštanju i pustite dan da se završi na miran način.

Primetićete već nakon nekoliko dana kako vam ova večernja rutina prija. Da biste brže započeli dan i imali dovoljno energije, možete započeti s nekim fizičkim vežbama. To ne mora odmah biti odlazak u teretanu. Često je dovoljno malo istezanja ili šetnja po kraju. Pokušajte tokom dana redovno stimulisati vaš mozak. Slušajte omiljenu muziku, napravite male pauze tokom kojih se krećete i bavite se stvarima koje vas posebno zanimaju.

Koji su najčešći problemi sa spavanjem?

Najčešći spavanjem uzrokovani problemi su nesanica i jaka dnevna pospanost. Nesanica, definisana kao teškoće sa ulaženjem u san ili održavanjem istog, rano buđenje ili narušen kvalitet sna, pogađa kako mlade tako i starije osobe. Oko 10 procenata odraslih osoba pati od dugotrajne (hronične) nesanice, a 30 do 50 procenata bori se sa privremenom nesanicom. Prekomerna dnevna pospanost, simptom različitih bolesti povezanih sa snom, pogađa mnoge ljude i može dovesti do poremećaja u svakodnevnom funkcionisanju.

Uzroci nesanice i prekomerne dnevne pospanosti su raznoliki, uključujući loše navike u spavanju, mentalne poremećaje, bolesti srca i pluća, hronične bolove i stres. Dobar raspored spavanja, razni čajevi (koji postepeno pomažu ali zato na duže staze) i pa i povremena upotreba lekova na recept (koji daju brze rezultate ali mogu na duže staze napraviti neki drugi problem) mogu biti od pomoći.

Pročitajte još i zašto je dovoljno sna važno za decu!