Hrana i piće

Zašto su jagode dobre? Jedite ih u sezoni.

Za portal 105.rs piše dr Branislava Knežević, nutricioniskinja i doktorka na specijalizaciji anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije.

Zašto su jagode dobre, možda se i ne pitate, ako ste među obožavaocima ovog voća. Jagode već godinama u nazad, na našu trpezu dospevaju dosta ranije, ali njihova sezona je sada. Kada je izbor voća u pitanju, za mene su jagode u top tri na listi. Odmah posle ili rame uz rame sa lubenicama. Sama njihova crvena boja, izgled i miris obećavaju savršen ukus. Na stranu estetika, zašto su jagode dobre i zašto bi trebalo da ih konzumiramo?

Kao i svako voće, najbolje ga je jesti u sezoni, jer nam obezbeđuje vitamine i minerale koji su nam najpotrebniji baš u tom periodu.

Zašto su jagode dobre? I za koga?

Ako ste na dijeti, jagode su definitivno voće i za vas, jer sadrže vrlo malo kalorija. Najveći procenat u jagodama nosi upravo voda, a to je ono što je potrebno našem organizmu u budućem periodu, kako bi bilo dovoljno hidrirano.

Naravno, jagode sadrže i šećer, ali ne onaj loš koji će se vrlo brzo pretvoriti u masti, već šećer od kog će naš organizam imati dovoljno energije. Naš izuzetno važan organ, mozak, moći će nesmetano i bolje da radi, a pankreas će funcionisati bez opterečenja.

Takođe, u jagodama se nalazi i prilično dobar procenat vlakana, cela 2gr na 100gr voća, zbog čega one povoljno utiču na peristaltiku i metabolizam uopšte.

zašto su jagode dobre
foto: Tamara Ćurčić

Kada govorimo o vitaminima, u jagodama se posebno ističe vitamin C koji je poznat po svom antioksidativnom svojstvu, utiče na kvalitet kože, što nam je od posebnog značaja leti, kad je UV zračenje više izraženo, i kada proces starenja može znatno da se ubrza.

Ono po čemu se jagode takođe ističu je koncentracija mangana, kog ima i orašastim plodovima i odrećenom povrću, ali su jagode daleko nižih kalorijskih vrednosti u odnosu na njih. Zatim, odlikuje ih i solidna koncentracija folne kiseline, koja je neophodna u brojnim ćelijskim funkcijama. Izuzetno bitan, ali u nešto manjoj količini prisutan je i kalijum, koji je od velikog značaja za rad svih mišića, a pre svega srca.

S obzirom na sastav ovog voća i činjenicu da sprečava visoke pikove u lučenju insulina, da ima značaja u antioksidativnim procesima ovo voće je više nego poželjno na meniju dijabetičara, kao i ljudi koji imaju kardiovaskularnih poteškoća. Kako sam spomenula da su i niskokalorične, poželjne su i kod ljudi koji su na dijeti, mada ja ne volim taj termin, bliži mi je onaj koji vode računa o tome kako se hrane i koji biraju svoje gorivo.

Jagode i oprez

Zašto su jagode dobre, to smo, čini mi se apsolvirali. Jedina mana jagoda je što mogu da budu visokoalergogene, pa određeni broj ljudi ne sme da ih konzumira. Nažalost, u poslednje vreme su neretko tretirane raznim suptratima pa alergija može da bude i na neki od tih preparata, ali svakako nije šala. Alergija na ovo voće često može da bude prilično izražena, pa bi u tom smislu trebalo da postiji oprez. U svim drugim slučajevima ne postoji razlog zbog kog ne bi trebalo da uživate u ovom jedinstvenom ukusu i mirisu.

Još korisnih saveta u vezi sa ishranom i zdravljem pronađite i na Insagram stranici zdravo.uz.branu.

Jagode su dobre za kožu, ali probajte i kolagen. Tečni ili kolagen u prahu?

Povezani članci

Back to top button