17.3 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaZbog ovoga možete propustiti let, obratite pažnju

Zbog ovoga možete propustiti let, obratite pažnju

Prilikom putovanja u neke zemlje, potrebno je da pasoš važi najmanje tri meseca od datuma ulaska u zemlju, dok neke zemlje zahtevaju da pasoš važi najmanje šest meseci od datuma ulaska.

European Top 44 Airplay chart

Ako planirate putovanje u zemlje Evropske unije koje su deo Šengenskog prostora, važno je da obratite pažnju na bitne uslove vezane za važenje pasoša. Ova pravila se primenjuju na sve članice EU, uključujući Švajcarsku, Norvešku, Island, kao i nekoliko mikrodržava. Posebno su relevantna za državljane zemalja koje nisu članice EU ili Šengena, kao što je Srbija.

Prema preporukama Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pasoš bi trebalo da ostane važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora. Takođe, bitno je da je pasoš izdat u poslednjih 10 godina.

Pravila koja se odnose na važenje pasoša mogu značajno uticati na putnike, posebno one koji planiraju duži boravak u zemljama Šengenskog prostora. Na primer, ako nameravate provesti tri meseca u Austriji, vaš pasoš mora ostati važeći najmanje šest meseci nakon planiranog datuma napuštanja zemlje. To znači da, ukoliko vam pasoš ističe za samo tri meseca, moguće je da vam bude onemogućeno putovanje, a avio-kompanija može odbiti ukrcavanje, jer se pasoš u takvom stanju ne smatra važećim.

Bitno je naglasiti da ova pravila važe za većinu aviokompanija.

Zahtev za novi pasoš možete podneti najranije sedam meseci pre njegovog isteka. Više o izradi pasoša pročitajte ovde.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °