Jesen, i zašto smo tada umorniji

Leto je prošlo. To postaje posebno očigledno kada se opet ranije smrkava tokom večeri i istovremeno se menja naša večernja rutina. Verovatno ćete postati primetno umorni ranije i možda ići ranije da ležete. To je takođe povezano sa manjkom dnevnog svetla zbog čega telo luči više melatonina.

Manje svetla, više hormona za spavanje. To sigurno nije veliko iznenađenje, ali dobro je znati zašto se to tačno dešava. Umor u jesen uglavnom potiče od kraćih dana. Tokom leta, sunce zalazi kasno, a to koristimo kao priliku za kasnu večeru i generalno kasnije odlaske na spavanje. U jesen, dani postaju značajno kraći. Nedostatak svetla tokom večeri dovodi do pojačanog lučenja našeg tela hormona za spavanje, melatonina.

Jesenja šetnja

Kako ostati budniji tokom večeri? Nepravda, pa to ti je, jer naravno, ne možete ništa da promenite u vezi sa tim što sunce ranije zalazi. Dobra vest je da možete nešto da preduzmete protiv tog umora:

  1. Fizička aktivnost: Kratka vožnja bicikla ili brza vežba mogu povećati puls i dati vam energiju. Međutim, fizička aktivnost ne bi trebalo da bude predugačka ili previše naporna. Ako previše vežbate, može imati suprotan efekat i učiniti vas još umornijim. Jedna duža dnevna šetnja ili redovno korišćenje stepenica umesto lifta mogu biti sasvim dovoljni.
  2. Svež vazduh: Posebno nakon dugog radnog dana u kancelariji ili kod kuće, 15 minuta na svežem vazduhu mogu čuda učiniti. Kratka šetnja ili otvaranje prozora mogu osvežiti vaš um i telu dati novu energiju. To može biti kombinovano sa kratkom fizičkom aktivnošću ili makar sastankom sa prijateljima u bašti nekog kafića, ako vremenski uslovi dozvoljavaju.
  3. Ishrana: Budući da telo troši puno energije za varenje teško svarljivih namirnica, najbolje je da umesto čokoladice ili peciva uzmete jabuku ili bananu. Takođe, ugljeni hidrati često izazivaju umor. Istovremeno, trebali biste redovno piti vodu. To nije samo zdravo, već i osvežavaće.

    Pročitajte još i Jesen i sakupljanje lišća – šta raditi?