16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportŽenski košarkaški klub "Proleter 023"

Ženski košarkaški klub „Proleter 023“

O aktivnostima kluba i njihovim uspesima, razgovarali smo sa trenerom Markom Marinkovim.

Ženski košarkaški klub „Proleter 023“ postoji deset godina. Seniorke se takmiče u Drugoj ženskoj košarkaškoj ligi. U klubu takođe postoje sve mlađe selekcije, kao i selekcija predšolskog uzrasta.

Kako je klub organizovan?

U klubu postoje sve mlađe selekcije i seniorska naravno. Deca koja treniraju kod nas su deca iz grada i okolnih mesta, što je za klub veoma važno. Zbog različitih selekcija, organizujemo se tako da mlađe i starije grupe treniraju odvojeno. Ipak, zbog specifičnosti sporta i zbog toga što ne možemo biti napolju čim se vreme pokvari, treniramo u školskim salama.

Kako motivišete nove članove da se priključe?

S obzirom na to da je košarka sport s loptom koji zahteva određene motoričke veštine, preporučuje se da deca počnu s košarkom oko šeste ili sedme godine. Ljudi u klubu veruju da je to idealan uzrast za početak bavljenja ovim sportom, i kako bi motivisali najmlađe da im se pridruže, nude besplatne treninge tokom godinu dana za decu predškolskog uzrasta i one koji su prvom razredu osnovne škole. U ovoj fazi, nema takmičarskih aktivnosti, tako da deca mogu slobodno da se razvijaju kroz besplatne treninge.

01 2

Koje vrednosti su u prvom planu?

Pored usmeravanja na tehniku košarke tokom treninga, klub takođe podstiče socijalne veštine kod dece, poput timskog duha i zajedništva. Uče ih kako da se nose sa stresom, kako da se raduju pobedama i kako da prevaziđu poraze, pripremajući ih praktično za izazove koje će sresti u životu. Iako deca možda u početku ne shvataju sve koristi ovih lekcija, njihov glavni motiv za bavljenje košarkom je druženje, a kroz to druženje uče o životnim vrednostima.

Kako se finansirate?

Klub se finansira od članarina. Jedan deo budžeta svakako stiže od Grada, ali taj novac nije dovoljan da pokrije troškove koje može imati jedan klub koji se takmiči u bilo kom rangu. Članarine i snalažljivost su najveći izvor prihoda.

Šta smatrate najvećih uspehom kluba?

Najveći uspeh je definitivno rad sa decom, a takođe i činjenica da kada devojke iz našeg grada stasaju za studije i imaju mogućnost da se priključe nekim drugim klubovima u Novom Sadu ili Beogradu, odluče da ipak putuju u Zrenjanin i ne napuštaju naš klub. To je dokaz da nešto radimo dobro.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...