Vesti Zrenjanin

Zimske gume obavezne od 1. novembra

Od 1. novembra na snagu stupa zakonska obaveza da vozilo mora da ima postavljene sve četiri zimske gume u periodu. Obaveza je na snazi od 1. novembra do 1. aprila ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Zimske gume su poželjne iako je kolovoz suv, ali je temperatura niža od 7 stepeni.

Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da pri ovakvim temperaturama, letnje gume gube svoju ključnu osobinu – dobro prijanjanje, i njihovo zaustavljanje prilikom kočenja može biti i do dva puta duže u odnosu na standardan trag koji ostavljaju zimske gume. Veća dubina šare na pneumaticima za zimsku upotrebu glavni je faktor koji omogućava pneumaticima da pruže znatno bolje prijanjanje, čak i kod najjeftinijih modela. Tokom perioda zamene pneumatika bitno je zameniti sve četiri gume na točkovima.

Postavljanje zimskih guma samo na pogonsku osovinu može značajno uticati na upravljanje i stabilnost vozila. Pneumatike koji su stariji od pet godina potrebno je temeljno pregledati jednom godišnje, najbolje tokom rutinske zamene između letnjih i zimskih guma ili obrnuto.

Izvan naseljenog mesta, važno je, u vozilu, imati lance za točkove ili druga sredstva za poboljšanje trakcije. Kada se na putu pojave sneg i led, lanci se postavljaju na pogonske točkove, posebno na putevima gde je označena obavezna upotreba lanaca. U gradskim sredinama, vozila obično nisu obavezna da budu opremljena lancima. Pored toga, zimska oprema za autobuse i teretna vozila uključuje i lopatu za uklanjanje snega.

Zakonom je propisana novčana kazna za nekorišćenje zimske opreme. Ako u situacijama u kojima se preporučuje korišćenje zimskih pneumatika vozač koristi letnje gume, fizička lica podležu kaznama u rasponu od 6.000 do 20.000 dinara, dok se pravna lica suočavaju sa kaznama koje variraju od 100.000 pa sve do 800.000 dinara.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button