16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninZrenjanin kultura - očekuju nas sledeći događaji

Zrenjanin kultura – očekuju nas sledeći događaji

European Top 44 Airplay chart

Zrenjanin kultura – u nastavku pročitajte vesti iz Zrenjanina iz ove oblasti:

Izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović“

U četvrtak, 16. maja, u Malom salonu Narodnog muzeja biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović“. Autorka izložbe je Jelena Sekulović, viša kustoskinja Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložba će predstaviti kolekciju etnografskih predmeta koje je Nadežda Petrović prikupljala tokom svojih putovanja, što predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka. Nakon premijerne izložbe prošle godine povodom obeležavanja 150 godina od rođenja ove značajne srpske umetnice i nacionalne heroine, ove godine će biti omogućeno zrenjaninskoj publici da se upozna s ovom kolekcijom u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

Izložba će osvetliti malo poznati aspekt Nadeždinog angažmana na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa, otkrivajući je kao kolekcionarku – etnografkinju, što će biti nova informacija kako za stručnu, tako i za širu javnost.

Ovo je prilika za publiku u Srbiji da prvi put posle više od jednog veka vidi kolekciju etnografskih predmeta Nadežde Petrović, nakon što je premijerno predstavljena u Lionu 1917. godine.

Izložba će sadržati autentične predmete, među kojima se ističu prsten „stolovat“, pafte sa predstavom obnaženog boga Bahusa, muška misiraba, muški jelek i ženske košulje sa teritorije Stare Srbije. Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo je ovu izložbu.

Nadležna kustoskinja u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Sikimić, etnološkinja, a izložbu će posetioci moći da posete do 29. juna.

Rubrika Zrenjanin kultura donosi i izložbu o Urošu Prediću

U Kulturnom centru se 16. maja u 18h otvara retrospektivna izložba pod nazivom „Mi smo taj Uroš Predić“, koja će prikazati likovne radove srednjoškolaca nastale u periodu od 2006. do 2024. godine. Organizatori ove izložbe su Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ zajedno sa Kulturnim centrom Zrenjanina.

Ova izložba, koja je 19. po redu, predstavlja selekciju najboljih radova koji su već bili izlagani prethodnih godina i koji čine deo umetničke kolekcije radova učenika ove škole. Pored slika, na izložbi će biti prikazani i plakati, fotografije, katalozi i školski časopisi koji oslikavaju kreativni potencijal mladih ljudi tokom izrade stručnih zadataka, realizacije projekata i vanškolskih aktivnosti. Ukupno će učestvovati oko 70 autora sa preko 150 radova. Koordinatorka i autorka izložbe je profesorka likovne kulture Dušanka Đorđević.

Pored otvaranja izložbe, u okviru programa planirana je i modna revija učeničkih modela. Izložba će biti otvorena do 28. maja, a tokom njenog trajanja biće organizovani i razni prateći događaji poput revija tokom „Noći muzeja“, radionica i humanitarnih aukcija.

Izložba „Mi smo taj Uroš Predić“ predstavlja kulturni događaj koji promoviše umetničko stvaralaštvo srednjoškolaca iz Zrenjanina i okoline.

Program pratećih događaja izložbe „Mi smo taj Uroš Predić“ obuhvata nekoliko interesantnih aktivnosti:

  • Otvaranje izložbe i modnu reviju 16. maja
  • Modnu reviju „Sve je u trendu“ u okviru „Noći muzeja“ 18. maja
  • Radionice za osmake od 21. do 23. maja
  • Zatvaranje izložbe sa aukcijskom prodajom 28. maja
zrenjanin kultura

Berza i izložba modela automobila sutra na Trgu slobode

U subotu, 11. maja, na Trgu slobode u Zrenjaninu, očekuje vas treća po redu berza i izložba modela automobila, počevši od 11h. Imate priliku da istražite, nabavite ili trampite svoje omiljene automobile, uz dodatak zanimljivih priča koje ih prate. Ova manifestacija je namenjena svim zaljubljenicima u četvorotočkaše, bez obzira na generaciju, sigurni smo da ćete se dobro zabaviti.

440430194 853887933212788 335587389775124296 n

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Ovog meseca se u Zrenjaninu održava „Mesec Matice srpske“, organizovan pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturnog centra Zrenjanina i Matice srpske. Ova manifestacija obuhvata tri predavanja koja su na programu tokom maja.

Prvo predavanje je na temu „Srbi i aristokratija na teritoriji današnje Rumunije“ i održaće ga dr Saša Jašin, direktor Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji. Predavanje se bavi istorijskim značajem srpske aristokratije na tlu današnje Rumunije. Obuhvata kontekste u kojima je živeo srpski narod i njegovu aristokratiju u rumunskom delu Banata, kao i srpsko plemstvo i plemićke porodice.

Drugo predavanje, na temu „Višejezičnost – o jezičkim i kulturnim kontaktima“, održaće prof. dr Nataša Kiš sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ona će razgovarati o upotrebi jezika u višejezičnim sredinama, jezičkim kontaktima, stavovima u jezičkim zajednicama i jezičkoj politici u Vojvodini i Zrenjaninu.

Završno predavanje je posvećeno promociji zbirke pesama „Rakija i rane“ dr Milana Mićića, generalnog sekretara Matice srpske. On će predstaviti svoje pesničko delo koje obuhvata razmišljanja o kolektivnoj istorijskoj sudbini srpskih dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu i njihovoj kolonizaciji u vojvođanske krajeve.

Na plakatu ispod pogledajte kada i gde se koje predavanje održava:

MATICA SRPSKA MAJ 2024

Pročitajte još i “Buđenje proleća” sutra u centru grada.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °