Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaRaznoZrenjanin se uspešno priprema za SOŠOV

Zrenjanin se uspešno priprema za SOŠOV

O 9. Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine, pričala nam je Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport Zrenjanina.

European Top 44 Airplay chart

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV) – zvuči kao nešto mnogo važno. Upravo tako! Reč je o vrlo važnom takmičenju za školski, ali i uopšte sport u Vojvodini i Srbiji.

Zrenjanin će, od 19. do 22. maja, biti domaćin ovog takmičenja. Dva puta je to već bio, 1974. i 1986. godine. Ovog maja, ugostiće oko pet hiljada učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih nastavnika i profesora, kao i mnogo sportskih radnika.

Kristina Bačić, odnedavno je predsednica Saveza za školski sport Zrenjanina i odgovorila nam je na neka pitanja o SOŠOV-u.

kristina bacic
Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport Zrenjanina (foto: zrenjanin.rs)

Šta je SOŠOV i zašto bi trebalo da budemo ponosni što je Zrenjanin domaćin?

To je vrlo važna sportska manifestacija koja se održava na svake četiri godine u nekom drugom gradu u Vojvodini. Cilj je da se među učenicima, posebno onima koji se inače ne bave sportom, popularizuje školski sport. Školski sport je nekada bio vrlo cenjen i rasprostranjen i svima nam je želja da se to vrati. Zbog toga što je školski sport imao svoje uspone i padove, dogodila se poduža pauza u održavanju SOŠOV-a, ali oživeo je 2014. godine.

Svi mi koji smo uključeni u organizaciju ovog događaja smo izuzetno ponosni na domaćinstvo, zato što to znači da Zrenjanin ispunjava uslove koji su potrebni da bi se ovakvo takmičenje održalo. Za četiri dana, kroz naš grad će prodefilovati oko 5 hiljada ljudi i dece, imamo dovoljno sportskih objekata i opremljenih fiskulturnih sala, kako bi se takmičenja u čak 15 sportskih disciplina, sprovela bez problema. Imamo, naravno, podršku Grada i Sportskog saveza, ali i gradskih službi, volontera, sportskih klubova, škola i velikog broja sportskih i prosvetnih radnika. To su izuzetno važni faktori u organizaciji ove manifestacije.

sosov 03
Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine ’86., Zrenjanin

Kako se dolazi do Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine?

Školska takmičenja počinju praktično sa početkom školske godine. U godini u kojoj se održava Olimpijada, pobednici okruga u tih 15 disciplina, automatski se plasiraju na SOŠOV. Iz sedam okruga u Vojvodini, u Zrenjanin će doći prvoplasirani, a naš grad, kao domaćin ima pravo da na takmičenje pošalje i drugoplasirane u svim sportovima. Sama činjenica da se ovo takmičenje održava na svake četiri godine i da pojedinac ili ekipa, tokom školovanja, mogu imati samo jednu priliku da na njemu učestvuju, daje mu dodatni značaj.

U kojim se sportovima takmiče učenici i na kojim lokacijama?

Govorimo o 15 sportskih disciplina, a to su futsal, košarka, odbojka, rukomet, atletika, plivanje, stoni tenis, gimnastika, ritmička gimnastika, džudo, karate, basket 3×3, šah, streljaštvo i mini olipijske igre u kojima će učestvovati učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Prvi put će u velika sportska školska takmičenja biti uključene škole iz okolnih mesta, pa će se takmičenja u nekim sportovima održavati u salama u Aradcu, Ečki, Mihajlovu i Botošu. U gradu će to biti fiskulturne sale u osnovnim školama „Njegoš“, „Žarko Zrenjanin“, „Jovan Cvijić“, zatim sale zrenjaninske Gimnazije, Medicinske i Tehničke škole. Naravno, učenici će se takmičiti i u Kristalnoj dvorani i hali „Zvonko Vujin“, na gradskom stadionu, bazenu i streljani.

Gradski stadion je, kao što znate, u fazi rekonstrukcije, ali će do održavanja SOŠOV-a biti obezbeđen i prilagođen atletskim disciplinama u kojima će se deca takmičiti.

Atletika 1974 manja
Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine ’74., Zrenjanin

Kako funkcioniše organizacioni tim?

S obzirom na sve detalje na koje treba misliti pri organizaciji ovako masovnog događaja, funkcionišemo dobro. Pored mene, Vukosave Đapić Atanacković ispred Sportskog saveza i Jovana Lekića koji je direktor SOŠOV-a, u organizaciju su uključeni koordinatori za svaki sport, nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja. Ima nas dosta, ali je i posla dosta. Osim na sama takmičenja, treba misliti i o smeštaju koji će biti organizovan na nekoliko lokacija u gradu i okolnim mestima, zatim na prevoz do borilišta i gomilu drugih predviđenih i nepredviđenih stvari.

Žreb, otvaranje i prateći događaji.

Žreb je paniran za 10. maj u Baroknoj sali Gradske kuće. Prvog dana takmičenja, 19. maja, planirano je svečano otvaranje manifestacije u Kristalnoj dvorani u 12h, a poslednjeg dana takmičenja i simbolična ceremonija zatvaranja.

Zbog toga što manifestacija traje samo četiri dana i zbog velikog broja obaveza koje će učenici u toku dana imati, nismo planirali veliki broj pratećih događaja. Jedan od planova je da se učenicima omogući druženje sa zrenjaninskim olimpijcima, kao i da im organizujemo zajedničku žurku na glavnom trgu, ali ovi planovi nam dosta zavise od vremenskih prilika i dostupnosti sportista.

sosov 03
Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine ’86., Zrenjanin

Kakva je opšta korist održavanja SOŠOV-a u Zrenjaninu?

Svaka ovakva manifestacija ima višestruku korist za grad. Više puta smo se pokazali kao dobri domaćini sportskih dešavanja, stalno se radi na unapređenju uslova i mogućnosti za sportiste, a to će nam donositi nova i nova takmičenja, bilo da su školska ili profesionalna.

Nadam se i da će SOŠOV doprineti da se školski sport popularizuje i omasovi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
29.4 ° C
29.4 °
28.4 °
35 %
3.1kmh
55 %
Ned
30 °
Pon
30 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
30 °