18.9 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninZrenjanin vesti | 6. jun

Zrenjanin vesti | 6. jun

European Top 44 Airplay chart

Čitate novosti iz rubrike Zrenjanin vesti:

Zrenjanin domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene

Od danas do nedelje, Zrenjanin će biti domaćin Evropskog turnira u inkluzivnoj košarci za žene, na kojem će učestvovati više od 110 takmičarki. Turnir će se održavati od 6. do 9. juna u dve sportske dvorane, a svečano otvaranje biće večeras u 20hu Gradskoj bašti. Na otvaranju će prisustvovati ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, i selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković.

U ovom projektu učestvovalo je više od 185 zemalja, sve od 1968. godine kada je Specijalna olimpijada osnovana u Americi. Takmičenja u okviru ovog turnira će se održavati u “Kristalnoj dvorani” i hali „Zvonimir Zvonko Vujin” od 10h do 18h.

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin Zrenjanin

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu juče je obeležen Svetski dan zaštite životne sredine manifestacijom „Znjanjem za zelenu planetu – GREEN je IN“. Događaj je organizovala Katedra za inženjerstvo zaštite životne sredine.

Grad Zrenjanin je u protekle četiri godine uložio značajna sredstva u sanaciju deponija, izgradnju prečistača otpadnih voda i druge infrastrukturne projekte. Gradonačelnik je naglasio važnost saradnje između fakulteta i grada, posebno u oblasti inženjerstva zaštite životne sredine.

Kreativne radionice vodili su stručnjaci iz različitih oblasti, uključujući dr Ljiljanu Tubić sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i dizajnerku Emiliju Zdravković, kao i neformalne grupe i nevladine organizacije.

Na radno-svečanoj sednici Zelenog saveta predstavljeni su aktuelni projekti i programi zaštite životne sredine, kao i buduće aktivnosti.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna širom sveta, a ustanovljen je 1972. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Stokholmu.

Otvaranje izložbe „Samo da (po)kažem” sutra u ALUZ-u

Nenad S. Lazić, grafički dizajner i vizuelni umetnik iz Novog Sada, otvoriće svoju izložbu plakata pod nazivom „Samo da (po)kažem” u petak, 7. juna u 19h, u Galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ. Izložba će trajati do 21. juna, a radno vreme galerije je od 17h do 19h.

Nenad S. Lazić, rođen 1974. godine u Zrenjaninu, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. godine. Tokom svoje karijere kreirao je brojne vizuelne identitete, dizajne za publikacije, knjige, časopise, kataloge, ambalaže i internet prezentacije. Realizovao je 13 samostalnih i učestvovao na preko sto grupnih izložbi, te osvojio više od 30 nagrada iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna.

Izložba „Samo da (po)kažem” istražuje savremene društvene izazove kroz plakat kao medij. Lazić kroz svoje radove osvetljava društveno-istorijske prilike našeg vremena, baveći se temama poput pandemije COVID-19, ratnih dešavanja, diskriminacije i izazova savremene demokratije. Plakati na izložbi, izrađeni u živopisnim bojama i skladnim kompozicijama, pružaju estetski doživljaj dok opominju i mobilizuju društvo.

Autorova izložba prikazuje mali deo njegovog bogatog opusa, koji je oblikovan kao mozaik različitih aspekata svakodnevnog života. Plakati nose snažne poruke koje podstiču na preispitivanje pojedinca i društva, a kroz likovna rešenja deluju kao kodovi skrivenih poruka koje posmatrače navode na postepeno dekodiranje njihovih višeslojnih tematskih i umetničkih aspekata.

Od danas je u Kulturnom centru izložba „Početak je kraj i kraj je početak“

Teodora Stojanović, rođena 1981. u Beogradu, je umetnica koja je svojim delom obeležila savremenu likovnu scenu. Nakon diplomiranja na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića, nastavila je svoje akademske studije na istoj akademiji, specijalizujući se pod mentorstvom akademskog profesora Vladimira Veličkovića. Paralelno, stekla je i magisterijum iz filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Njen umetnički opus obuhvata širok spektar tema i tehnika, a njeni radovi su bili izloženi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Tokom svoje karijere, imala je preko 30 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko 100 grupnih izložbi. Njeno delo je nagrađivano na međunarodnim takmičenjima u Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu, Americi. Članica je prestižnih umetničkih udruženja poput Icafa, Ulusa, Ulupudsa i Muzeja Štafelaja.

kraj je pocetak

Pored svog stvaralaštva, Teodora Stojanović je radila i kao galerista Likovno-vinskog salona u Zemunu, u Madlenianumu. Učestvovala je i kao izlagač na Prvom Bijenalu fantastike. Njena umetnost često istražuje savremene društvene tokove, prikazujući ih iz sopstvene perspektive. Izložba „Početak je kraj i kraj je početak“, koja će biti predstavljena u Zrenjaninu, oslikava njenu duboku analizu sveta u kojem živimo, ističući kako zlo često dolazi prikazano kao dobro, ali je zapravo destruktivno. Svaka slika na ovoj izložbi ima svoju priču, nudeći posmatračima mogućnost da se zapitaju i diskutuju o različitim aspektima stvarnosti, života i društva. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 6. jun u 19h.

Ekipa Proletera dominira na Otvorenom prvenstvu Srbije: Osvojeno 25 medalja

Na otvorenom prvenstvu koje se održalvalo od 31.05 do 02.06. u Beogradu učestvovalo je preko 350 takmičara iz 6 zemalja. Ekipa Proletera je nastupila sa 15 takmičara koji su osvojili 25 medalja!

Treneri ekipe su Milorad Radišić i Dragan Jocić, a ekipu su činili: Aćin Nikola, Lilić Lara, Stojanov Pavle, Milovanović Ognjen, Delić Sara, Trankulov Viktorija, Jovičin Mihajlo, Balaž Kadar, Jenovai Miksa i Ognjen Kovačević.

20240602 101049

Pročitajte i FK “Vojvodina 1928 Perlez” igra Srpsku ligu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.9 ° C
18.9 °
16.7 °
92 %
5.2kmh
92 %
Sre
17 °
Čet
24 °
Pet
23 °
Sub
27 °
Ned
30 °