20 C
Zrenjanin
12.06.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninZrenjanin vesti | 30. maj

Zrenjanin vesti | 30. maj

European Top 44 Airplay chart

Ovo su novosti iz Zrenjanina za dan 30. maj:

„Trojka iz bloka“ – humanitarni turnir u brzom šutiranju trojki

U Zrenjaninu će se u subotu 8. juna na terenima na Bagljašu održati humanitarni turnir u brzom šutiranju trojki – „Trojka iz bloka“.

Gde i kad? Turnir će se održati na lokaciji Bulevar Veljka Blahovića 61, na takozvanom „Rajfu“, 8. juna u 18h. Učešće se naplaćuje 300 dinara.

Događaj će biti obogaćen kulturno umetničkim programom Milice Dosković i KUD-a „Zavičaj“ iz Lazareva.

Gradonačelnik Zrenjanina danas je posetio Lukno Selo

Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, po treći put je posetio Lukino Selo u okviru inicijative „Da nam sela budu bliža“. U delegaciji su bili i zamenik gradonačelnika, članovi Gradskog veća, načelnica Odeljenja privrede i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća. Iako je Lukino Selo najmanje naselje na gradskoj teritoriji, ono „živi“ i stanovništvo se u njemu zadražavaju. Planirani su dodatni infrastrukturni radovi, uključujući popravku kolovoza, izgradnju eko-česme i uvođenje „ležećih policajaca“.

Predsednik Saveta mesne zajednice, Jožef Bakoš, pohvalio je posete gradonačelnika koje doprinose rešavanju problema u selu. Zahvaljujući saradnji sa gradom, putevi su asfaltirani i deponija očišćena. Bakoš je istakao potrebu za vodom i gasom, posebno za nove doseljenike. Planirano je snabdevanje gasom u saradnji sa „Srbijagasom“.

Poseta je uključivala obilazak poljoprivrednog gazdinstva porodice Bakoš, koje uspešno proizvodi kuvani paradajz i druge povrtarske kulture. Gazdinstvo je prošle godine isporučilo 6.000 litara kuvanog paradajza, a plan je da se količina ove godine poveća. Edita Bakoš istakla je važnost porodične saradnje u proizvodnji, koja uključuje 12 članova iz dve porodice. Proizvodi se uglavnom prodaju u Zrenjaninu, gde porodica ima tezgu i lokal na Centralnoj pijaci.

zrenjanin
foto: 105.rs

Zrenjanin instalira sistem za dinamičko merenje težine vozila u pokretu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije podržalo je Grad Zrenjanin u implementaciji sistema za dinamičko merenje težine vozila u pokretu. Ovaj korak će pomoći u rasterećenju gradskih ulica od teškog teretnog saobraćaja. Ugovor o dodeli sredstava pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Cici Vučković juče je uručio ministar Goran Vesić na svečanosti u Čačku.

Vrednost ugovora za Zrenjanin iznosi 15 miliona dinara. Pored Zrenjanina, sredstva su dodeljena i Čačku, Zaječaru, Somboru, Užicu, Vrnjačkoj Banji, Svilajncu, Ivanjici, Priboju, Aleksincu, Rumi, Aranđelovcu, Inđiji i Mionici. Bespovratna sredstva za ove projekte dodeljena su u okviru Programa podrške primeni naprednih tehnoloških rešenja u drumskom transportu i saobraćaju za 2024. godinu, u ukupnoj vrednosti od 200 miliona dinara.

Ministar Vesić je izjavio da će Vlada Republike Srbije zajedno sa 14 gradova i opština uložiti ukupno 460 miliona dinara u projekte poboljšanja bezbednosti dece u zoni škola, svetlosne signalizacije, parkinga za invalide, sisteme za pametno upravljanje saobraćajem, dinamičko merenje težine vozila u pokretu i druge projekte koji će lokalne sredine približiti konceptu “pametnog grada”.

Prekomerna težina kamiona i autobusa predstavlja opasnost za bezbednost na putu i oštećuje infrastrukturu. Sistem za detekciju težine vozila koristi softver za automatsko brojanje i klasifikaciju vozila, merenje opterećenja točkova (osovina) i identifikaciju prekršaja. Informacije o prekršajima se prosleđuju kontrolnom centru koji dalje postupa po zakonu. Detekcija se vrši pomoću kamera i softvera.

Sutra počinje 11. Horski festival Slobodan Bursać.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
20 ° C
20 °
17.3 °
84 %
4.1kmh
98 %
Sre
19 °
Čet
25 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
29 °