Vesti Zrenjanin

Zrenjanin vesti | 21. jun

Kako biste ostali u toku sa najnovijim informacijama iz Zrenjanina, tokom dana ćemo ažurirati ovu objavu.

Pratite vesti iz Zrenjanina:

Najavljeno isključenje struje za danas

Elektrodistribucija Zrenjanin najavila je da će 21. juna biti isključenja struje zbog planiranih radova na mreži. Ukoliko vremenski uslovi budu nepovoljni, radovi će biti odloženi. Takođe, ukoliko radovi budu završeni ranije od planiranog, napajanje će biti vraćeno pre najavljenog vremena.

Naselja koja će ostati bez struje od 7:30h do 13h su: Srpski Itebej, Novi Itebej, Međa, Begejci (Torak), Ravni Topolovac i Banatsko Višnjićevo.

Koncert povodom Svetskog dana muzike „O proleću“

Nova Barselona vas poziva na koncert „O proleću“ koji će se održati danas, 21. juna u 18:30h u Salonu Savremene galerije. Glavna zvezda večeri biće Mina Mladenović, talentovana violinistkinja i naratorka.

Mina je diplomirala violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i svoju karijeru posvetila izvođenju kamerne muzike širom sveta. Nastupala je sa poznatim sastavima i kompozitorima poput Krzysztof Penderecki i Aleksandre Vrebalov. Trenutno je zaposlena u Orkestru Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ne propustite da uživate u njenom izvanrednom talentu na koncertu „O proleću“.

Hemijsko tretiranje drvoreda u centru grada

JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin obaveštava građane da će se u subotu, 22. juna, od 1 do 6 sati ujutro, sprovesti hemijsko tretiranje drvoreda u centru grada, uključujući Trg slobode, Ulicu Kralja Petra I i Ulicu Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Sledećeg dana, u nedelju 23. juna, u istom vremenskom periodu, tretman će se nastaviti u Gradskoj bašti, obuhvatajući celokupno zelenilo.

Građani su zamoljeni da 22. juna, od 1 do 6 sati ujutro, ne parkiraju svoja vozila u Ulici Kralja Petra I.

Karavan Banatske bajke u Tomaševcu

Prvi „Karavan Banatske bajke“ ove sezone biće održan u nedelju, 23. juna u 19h u Sali Mesne zajednice Tomaševac. U programu učestvuju:

 • KUD „GIK Banat – Pionir“ Zrenjanin
 • Ženska pevačka grupa Kulturnog centra
 • Deca iz OŠ „Mladost“
 • Asocijacija žena „Tamiški cvet“ sa rukotvorinama i kolačima
 • Akademski slikar Predrag Lojanica, koji će slikati portrete ispred sale

Pripremna predškolska grupa OŠ „Mladost“ predstaviće se predstavom „Svuda“, plesom uz rokenrol i pesmom „Do nam želi dobar dan“. Baletska škola „Dimitrije Parlić“ iz Zrenjanina izvešće numere „Vojnici“ i „Tamiški cvet“. Masha Đorđev recitovaće pesmu Desanke Maksimović „Prvak“, a biće izvedena i dramatizacija „Kućni ljubimac“ po tekstu Jasminke Petrović.

Nagrađene pesme na „Pesničkoj štafeti“ pročitaće:

 • Darija Gajić (2. razred) „Lepo je biti dete“
 • Dunja Pujić (3. razred) „Gitara“
 • Merima Radovancev „Hrabri gnu“
 • Nikola Filipović (7. razred) „Neću“
 • Martin Đorđev (7. razred) „Žmurke“

Nikola Filipović izvešće splet igara na harmonici.

Zrenjanin je domaćin Srednjevekovnog viteškog turnira

U subotu, 22. juna sa početkom u 18h (a ne u 17h kako je prethodno najavljeno), će se na Trgu slobode održati manifestacija „Srednjevekovni viteški turnir“.

Ovaj jedinstveni događaj će Trg slobode na jedan dan pretvoriti u pravo srednjovekovno okupljalište, gde će posetioci imati priliku da dožive duh i kulturu srednjeg veka. Turnir će ponuditi raznovrstan program u kojem će učesnici moći da se oprobaju u viteškim borilačkim veštinama, kao što su gađanje lukom i strelom, bacanje sekire, te nabacivanje karike. Takođe, biće organizovane demonstracije sečenja predmeta na glavi i stalku, kao što su lubenice i flaše, što će dodatno dočarati srednjovekovne običaje i veštine.

Poseban akcenat na turniru biće na izložbi viteških oklopa i oružja, koja će posetiocima omogućiti da iz prve ruke vide i dodirnu replike oklopa i oružja iz tog perioda. Uz to, program će obogatiti srpsko etno pevanje i tradicionalni srednjovekovni plesovi, što će dodatno upotpuniti atmosferu ovog istorijskog događaja.

Za najmlađe posetioce, biće organizovane tematske igraonice gde će deca moći da uče o srednjovekovnoj kulturi i obrazovanju kroz igru i zabavne aktivnosti.

Pročitajte i Rad na letnjim temperaturama – Šta kaže zakon?

Prstenovanje roda u Tarašu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) vas poziva da prisustvujete jedinstvenoj akciji prstenovanja belih roda 24. juna u Tarašu. Akcija je organizovana u saradnji sa Magyar Madártani Egyesület (MME/BirdLife Hungary), kao deo projekta Grasslandbirds, Interreg, IPA CBC HUSRB.

Bele rode, simboli sreće, blagostanja i plodnosti u mnogim kulturama, privlače veliku pažnju u zaštiti svojih vrsta, staništa i migratornih puteva. Najveća populacija belih roda u Srbiji nalazi se u srednjem Banatu, u naseljima uz Tisu, Begej i Tamiš. Taraš je odabran za ovu akciju zbog svoje titule Evropskog sela roda, dodeljene od strane fondacije Euronatur, i broja aktivnih gnezda koji je 2015. godine iznosio 47.

DZPPS, sa sedištem u Novom Sadu, već 35 godina posvećuje se zaštiti i proučavanju ptica širom Srbije. Organizacija posebnu pažnju poklanja edukaciji dece i odraslih kroz brojne radionice, kao i obeležavanju i praćenju ptica pomoću ornitoloških prstenova. Prikupljeni podaci pomažu u razumevanju ponašanja ptica, njihovih migratornih puteva i merama zaštite.

Program za 24. jun uključuje:

 • 11:45-12:00. – Obraćanje prisutnima
 • 12:00-13:00. – Prstenovanje belih roda i imenovanje mladunaca od strane učenika iz OŠ „Svetozar Marković Toza” iz Taraša

Vaše prisustvo biće od velikog značaja za povećanje svesti javnosti o važnosti ovakvih inicijativa. Radujemo se vašem dolasku i prilici da zajedno uživamo u lepotama belih roda.

zrenjanin

Izložba dečjih radova Luča Ateljea otvorena u Kulturnom centru

Sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina uz veliko interesovanje publike otvorena godišnja izložba dečjih radova „Luča“ ateljea. Izložba obuhvata radove nastale od juna 2023. do juna 2024. godine, uključujući crteže, akvarele, slike, grafike, radove u kombinovanoj i kolaž tehnici, kao i keramičke predmete. Pored toga, predstavljeni su i radioničarski radovi polaznika.

Likovna sekcija ateljea broji osamdeset članova uzrasta od 4 do 16 godina. „Luča Atelje“ je projekat dve sestre, Sanele Dunđerski, diplomiranog dizajnera tekstila i profesora u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, i Jovane Solomun, mastera primenjenog umetnika i vaspitača u Domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“.

Udruženje je osnovano 2021. godine i do sada ima četiri izložbe i stotinu polaznika radionica koje se održavaju u Luča Ateljeu. Radionice za decu uzrasta od 4 do 16 godina vodi Sanela, dok Jovana vodi keramičke radionice namenjene isključivo odraslima.

Izložba je otvorena do 2. jula svakog dana od 8h do 20h i realizuje se u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina.

Nikola Aćin i Justin Cvetkov: Zrenjaninci u štafeti koja je osvojila zlato na Evropskom Prvenstvu

Muška plivačka štafeta Srbije trijumfovala je na Evropskom prvenstvu u Beogradu osvajanjem zlatne medalje u disciplini 4×100 metara slobodnim stilom. Štafeta je postigla impresivno vreme od 3:12,90 minuta, nadmašivši konkurenciju iz Poljske i Grčke.

Posebno zanimljivo je što su u šampionskoj ekipi učestvovala dvojica plivača iz Zrenjanina: Nikola Aćin iz Proletera i Justin Cvetkov iz Plivačkog kluba Novi Sad. Ostatak štafete činili su Velimir Stjepanović i Andrej Barna, koji su takođe pružili izvanredne performanse.

Velimir Stjepanović je svojom izmenom ostvario normu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, dok su ostali članovi štafete pružili izuzetne performanse, što je Srbiji donelo četvrto zlato u istoriji na kontinentalnim prvenstvima.

Zrenjanin Zrenjanin

Gradonačelnik danas je ugostio tekvondistkinju Janu Đuranović

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ugostio je danas Janu Đuranović, tekvondistkinju koja je osvojila zlato na Evropskom kadetskom prvenstvu u Tirani. Jana je predstavljala Tekvondo klub Proleter i uspela je da pobedi protivnice iz Kipra, Turske, Italije i Srbije, sve rezultatom 2:0, čime je ispisala istoriju za tekvondo sport u Zrenjaninu.

Ona je takođe osigurala svoje mesto na Svetskom kadetskom prvenstvu i Grand Prix turniru u Kini ove godine. Gradonačelnik je čestitao Jani i njenom treneru Petru Vidakoviću na izuzetnom uspehu, ističući da je ovo ponosni trenutak za grad Zrenjanin, poznat kao „Evropski grad sporta“.

Svečano dodeljeni ugovori za stambeno zbrinjavanje izbeglica u Zrenjaninu

U Zrenjaninu su juče svečano dodeljeni ugovori za stambeno zbrinjavanje izbeglica i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica povodom Svetskog dana izbeglica. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije organizovao je ceremoniju u Palati Srbije gde su uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima lokalnim samoupravama, uključujući i gradonačelniku Simi Salapuri. Komesarka Nataša Stanisavljević i ministar Dejan Ristić su istakli značaj solidarnosti i podrške izbeglicama, naglašavajući da je pomoć za stambene potrebe pružena za 367 porodica koje su našle utočište u Srbiji.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button