Vesti Zrenjanin

Najavljena pruga do Grčke kroz Srbiju

Od Beograda do Soluna za samo 6 sati...

Grčka se pridružuje projektu izgradnje brze pruge od Budimpešte ka jugu Evrope. To je postignuto nakon dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa. Ova inicijativa označena je kao istorijski trijumf za Srbiju, obećavajući olakšanje u transportu ljudi i brži protok robe, posebno u kontekstu povezivanja sa lukama Pirej i Solun.

Planirani projekat obuhvata izgradnju brze pruge dugačke 230 kilometara, čija se vrednost procenjuje na 2,7 milijardi evra. Od toga će 610 miliona evra biti osigurano putem grantova Evropske unije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je raspisivanje tendera za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, a već je potpisan ugovor sa Severnom Makedonijom radi zajedničkog apliciranja za sredstva EU koja bi finansirala nastavak pruge do Skoplja. Uz to, Grčka će pridoneti modernizaciji postojeće pruge od Atine do Soluna, kao i izgradnji nove pruge od Soluna do granice sa Severnom Makedonijom.

Kada se sve završi, očekuje se da će ova brza pruga omogućiti putovanje brzim vozom od Budimpešte do Atine za oko 13 sati, dok će putovanje od Beograda do Soluna trajati oko 6 sati, bez zadržavanja na granicama. Ovo će značajno unaprediti povezanost regiona i podstaći ekonomski razvoj, otvarajući nove mogućnosti za trgovinu, turizam i investicije duž koridora.

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button