16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaInternet u Grčkoj u 2024: aktuelne cene i linkovi

Internet u Grčkoj u 2024: aktuelne cene i linkovi

European Top 44 Airplay chart

Već od 6 evra nedeljno, možete sebi da obezbedite neograničeni mobilni internet u grčkoj, i sebi obezbediti opušteno surfovanje na letovanju. Ponude grčkih provajdera neuporedivo su povoljnije su od tarifa internet rominga naših provajdera.

Da biste opušteno surfovali na plaži koristeći grčku sim karticu, postoji više načina:

Internet u Grčkoj, opcija 1: U Grčkoj, srpska kartica ide napolje, u telefon ide grčka kartica za internet

Ovo je ubedljivo najjednostavnije rešenje za internet u Grčkoj, koje će odlično raditi posao, naročito ako nemate problem sa time što ćete na srpskom broju biti potpuno nedostupni za vreme letovanja. Bićete, međutim, dostpuni preko Vibera, a najkomplikovanija operacija će biti da unesete PIN nove kartice (i ne zaboravite ga).

Internet u Grčkoj, opcija 1b: Stari telefon

Internet u Grčkoj - dva telefona


Slično kao i u prethodnom primeru, kupujete grčku karticu i ubacujete je u svoj stari telefon. Delite internet konekciju preko wifi-ja, i tu konekciju može da koristi cela vaša porodica. Prednost (koja na odmoru možda i nije prednost): dostupni ste i na srpskom broju. Glavna mana: svuda sa sobom nosite dva telefona.

Internet u Grčkoj, opcija 2: Android telefon sa dve sim kartice

U ovom slučaju, nosite sa sobom samo jedan telefon, ostajete dostupni na srpskom broju, a grčka SIM kartica koristiće se za internet i eventualno lokalne pozive. Najkomplikovaniji deo će biti podešavanje telefona da internetu pristupa preko grčke kartice. Koristite Google translate da pažljivo proučite uputstvo za upotrebu. Provajderi se, nažalost, u poslednje vreme takmiče ko će ga odštampati fontom sitnijim od konkurencije. Računajte da će u radu sa dve kartice, pražnjenje baterije nastupiti znatno ranije nego što ste navikli.

Internet u Grčkoj, opcija 3: E-sim na Android telefonu, ili novijem iPhoneu

Dok ste u Srbiji, prebacite svoj telefon na e-sim (provajder će vam objasniti kako). Nakon toga, moći ćete da izvadite svoju dosadašnju sim karticu, a na njeno mesto ćete u Grčkoj ubaciti lokalnu karticu. Podešavanje telefona je i ovde najkomplikovaniji deo procedure, a veća potrošnja baterije najveća mana.

(može i obrnuto: da e-sim kupite od grčkog provajdera, a zadržite srpsku sim karticu… ako idete ovim pravcem, za eventualnu pomoć i podršku su zaduženi Grci, što će sigurno biti divan izazov.)

Internet u Grčkoj, opcija 4: Mobilni ruter

Internet u Grčkoj mobilni ruter

Ovaj uređaj veličine kutije za elektronske cigarete može da bude odično rešenje za porodice i grupe putnika. Internet sa sim kartice se preko wifi mreže deli sa do desetak istovremenih korisnika, i ruter za to troši svoje, umesto resurse (i bateriju)  vašeg telefona. Za povezivanje na internet u Grčkoj kupujete lokalnu SIM karticu i ubacujete je u ruter. Ako se opredilte za veći paket, možda čak i onaj sa neograničenom potrošnjom (već od 6 evra nedeljno, ili 30 evra za mesec dana), troškovi interneta po osobi će biti minimalni, a surfovanje maksimalno opušteno. Ako nemate mobilni ruter, polovan uređaj u oglasima možete pronaći već za 3000 dinara. Obavezno proverite da li podržava 4G mreže, jer su Grci 2023. godine potpuno napustili i isključili 3G mrežu, i naoružajte se strpljenjem koje je često neophodno da biste ruter podesili za rad.

Glavna mana rada sa mobilnim ruterom je – sam ruter: sa sobom nosite još jedan uređaj, njegov punjač i kabel, i brinete da li se tokom noći napunio kako treba. Power bank je od velike pomoći, ali to je još jedan uređaj u torbi. 

OK, sada kada smo proverili tehničke preduslove, hajde da pogledamo šta se nudi od interneta.

Grčka kartica za internet: provajderi

U Grčkoj postoje tri mobilne mreže: Cosmote (deo Telekom grupe), Vodafone (ranije Panafon) i Nova (ranije Wind, odnosno TIM). Svaka od njih deo svoje mreže iznajmljuje „podstanarima“ – provajderima koji posluju pod  svojim brendom, ali koriste njihovu infrastrukturu. To su Frog Mobile (na Cosmote mreži), Tazamobile (na Vodafone mreži) i Q (na Nova mreži). Radi što potpunije analize, proverićemo ponude svih provajdera. Članak smo pripremali u maju 2024. godine, kada bi svi provajderi već trebalo da su objavili ponude za leto.

Brzina protoka i pokrivenost mreže

Od 28. avgusta 2023. godine, 3G mreže u Grčkoj su isključene i poslate u istoriju. Ako ste sačuvali grčku SIM karticu iz prošle godine i imali ste nameru da je koristite ponovo, proverite karticu, jer postoji mogućnost da neće raditi.

Što se pokrivenosti tiče, sve zavisi od toga gde ste planirali da letujete. U svim popularnim turističkim mestima, pokrivenost će biti više nego zadovoljavajuća bez obzira na provajdera. Međutim, ako ste bukirali smeštaj na nekom manje popularnom ostrvu, ili je vaš apartman u jedinoj kući u udaljenoj uvali na bilo kojoj tački na moru, najsigurniji ste ako pitate svog domaćina koju mobilnu mrežu koristi, pa izaberete istog provajdera.

Grčka kartica za internet: Cene i ponude

Ovo su aktuelne ponude grčkih provajdera u maju 2024. godine za internet u Grčkoj. Ne odgovaramo za tačnost ponuda, jer provajderi imaju punu slobodu da svoje uslove i cene izmene u svakom trenutku. Linkove i ponude ćemo ažurirati pred početak svake turističke sezone. 

Svaki provajder nudi čitav spektar mogućnosti, a mi smo za vas izdvojili ponude koje su najpovoljnije, odnosno najisplativije za kratki turistički boravak. Ne dobijamo nikakvu proviziju za to što ćete vi eventualno kupiti sim karticu.

Cosmote grčka kartica

Neograničeni internet, 7 dana: 6.5 EUR
Cosmokarta SIM kartica

ista cena pod drugim nazivom:
Whatsapp SIM kartica

Vodafone grčka kartica

Neograničeni internet + 200 minuta poziva u nacionalnom saobraćaju, 30 dana: 30 EUR
Tourist Sim Card

Summer Data Offer, 50GB za 30 dana, 12,7 EUR, mogućnost da osvojite iPhone 15 Pro Max

Nova

Early Summer Offer, 50 GB za 30 dana, 13.30 EUR 

Frog Mobile (koriste Cosmote mrežu)

Unlimited Giga Week, neograničeni internet za 7 dana, 6.50 EUR
6GB za 25 dana, 5,35 EUR

Tazamobile (koriste Vodafone mrežu)

Unlimited Week Bundle, neograničeni internet za 7 dana, 6 EUR

Ponuda 6GB, 25 dana, 5.30 EUR

Q (koriste Nova mrežu)

Early Summer Offer, 50 GB za 30 dana, 11.60 EUR

Najčešća pitanja i dileme:

 1. Da li je bolje koristiti lokalnu SIM karticu ili e-sim za pristup internetu u Grčkoj?
  • Izbor između lokalne SIM kartice i e-sima zavisi od vaših specifičnih potreba i uređaja koji koristite. Lokalna SIM kartica je odlično rešenje za one koji žele jednostavnu i pristupačnu opciju, dok e-sim može pružiti veću fleksibilnost, posebno ako imate uređaj koji podržava ovu tehnologiju.
 2. Koje su prednosti korišćenja dual SIM telefona u Grčkoj?
  • Korišćenje dual SIM telefona omogućava vam da istovremeno koristite vaš domaći broj i grčku SIM karticu, što vam omogućava da ostanete dostupni na vašem uobičajenom broju dok koristite lokalne tarife za podatke i pozive. Mana je to što nosite sa sobom dva uređaja.
 3. Šta treba da znam pre kupovine mobilnog rutera za putovanje u Grčku?
  • Pre kupovine mobilnog rutera, proverite da li uređaj podržava 4G mreže, s obzirom da je Grčka isključila 3G mreže. Takođe, uverite se da ruter može da podrži broj uređaja koji planirate da povežete.
 4. Kako da izaberem najboljeg mobilnog provajdera u Grčkoj?
  • Najbolji mobilni provajder zavisi od vaših potreba i lokacije na kojoj ćete boraviti. Naj popularnije turističke destinacije dobro su pokrivene, ali ako ćete letovati na nekom udaljenom ostrvu, ili u smeštaju izvan naseljenog mesta, proverite sa domaćinima koju mrežu koriste oni, pa se na vreme upoznajte sa ponudom istog provajdera.
 5. Da li postoje posebne ponude za turiste koje provajderi nude tokom letnje sezone?
  • Da, većina mobilnih provajdera u Grčkoj nudi specijalne pakete namenjene turistima, koji često uključuju velike količine podataka i dodatne beneficije kao što su besplatni minuti za pozive. Ove ponude se često ažuriraju pred početak turističke sezone.
 6. Šta uraditi ako imam tehničke probleme sa korišćenjem mobilnog interneta u Grčkoj?
  • U slučaju tehničkih problema, moraćete da se oslonite na korisničku podršku provajdera kod kojeg ste kupili SIM karticu. Takođe, možete posetiti lokalne prodavnice provajdera za dodatnu pomoć i podršku, uz nadu da ćete uspeti da se sporazumete.

Ostanite povezani i uživajte u bezbrižnom letovanju uz pravi izbor za mobilni internet u Grčkoj!

Pre nego što krenete na put, pročitajte i kako da poručite besplatan tag uređaj za putarinu u Grčkoj. Pripremili smo vam detaljno uputstvo, korak po korak.

Kliknite na ikonice ispod i podelite ovu informaciju na svojim mrežama. Biće korisna svim vašim prijateljima koji ove godine planiraju odmor u Grčkoj!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °