Da li ste isprobali kuvani džin?

Kuvano vino je omiljeno piće u hladnim danima, ali polako pada u zaborav. Kuvani džin je sve popularniji napitak i može se reći da je osvojio srca mnogih. Ukoliko ste ljubitelji kuvanog vina, ovde pročitajte kako da ga skuvate, a evo recepta i za džin.
Odakle potiče džin?
Početci džina datiraju iz Holandije, gde je ovaj napitak prvobitno korišćen kao lek za razne zdravstvene tegobe. Njegovo ime, „jenever“, potiče od latinske reči „juniperus“, što znači kleka, jer su bobice kleke bile glavni sastojak u procesu destilacije.
U 16. veku, Holanđani su ga počeli koristiti kao lek, a ubrzo je postao pravi hit u Engleskoj. Tokom 17. i 18. veka, džin je osvojio Engleze, koji su ga prilagodili i stvorili različite varijante, počevši da ga koriste kao osnovu za brojne koktele, uključujući i onaj savršen za zimu – kuvani džin.
Kuvani džin postao je pravi favorit u Engleskoj, naročito tokom hladnih zimskih meseci. Ljudi su pripremali tople verzije ovog napitka, često obogaćene začinima poput cimeta, karanfilića i citrusnog voća. Ovaj mirisni napitak bio je savršen za zagrevanje duše, ali i tela, pružajući prijatnu toplinu u najhladnijim večerima.
Recept za kuvani džin
Sastojci:
- 2 šolje soka od jabuke
- 1 šolja džina
- sok 1/2 pomorandže
- 2 kašičice smeđeg šećera
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- Kriške jabuke ili pomorandže
Uputstvo:
U šerpu sipajte sok od jabuke i narandže i zagrejte na srednjoj vatri. Dodajte smeđi šećer, mleveni cimet i muskatni oraščić. Dobro promešajte dok se šećer ne rastopi i začini ne sjedine sa sokom.
Kada smesa počne da se zagreva, smanjite temperaturu na minimum i dodajte džin. Pazite da ne proključa. Ostavite da se kuvani džin krčka na laganoj vatri oko 5-7 minuta, samo toliko da se sastojci sjedine i da se napitak zagreje.
Kada je napitak spreman, sipajte ga u čaše i po želji, u svaku čašu dodajte krišku jabuke ili pomorandže kao dekoraciju. Uživajte u svom toplom napitku!
Svoj omiljeni radio i portal zapratite i na Instagram i Facebook profilu.