Sveti Nikola je za 1 dan! Kako da spremite posnu trpezu, a da ne bankrotirate (i tajna belog žita)

Ako živite u Srbiji, znate staru izreku: „Pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a druga polovina ide u goste.“
Ako ste domaćin, verovatno već osećate onaj poznati pritisak u stomaku. Spiskovi su na stolu. Digitron je uključen.
Ove godine, izazov je veći nego ikad. Cene ribe su otišle u nebesa, orasi su „suvo zlato“, a gosti očekuju da budu ugošćeni kako dolikuje.
Ali, tajna dobre slave nije u tome da potrošite tri plate i da bacite pola hrane posle tri dana. Tajna je u pametnom planiranju. Posna slava je, zapravo, najteža disciplina kulinarstva – jer nema pršute i sira da „izvuku stvar“. Ovde se vidi majstorstvo.
Donosimo vam vodič za „poslednju nedelju priprema“: kako da izračunate količine, gde da uštedite (a da se ne vidi) i kako da napravite žito o kome će kumovi pričati do sledeće godine.
1. Matematika ribe: Gde svi grešimo?
Najveći trošak i najveća greška je količina ribe. Domaćini se plaše da gosti ne ostanu gladni, pa kupuju 1kg ribe po gostu. To je bacanje novca.
Realna računica: Ako imate bogato predjelo (pite, salate, prebranac), gost prosečno može da pojede 300 do 400 grama ribe (mereno sirovo). Riba se tokom prženja „skupi“ za oko 20-30%. Dakle, za 10 gostiju, ne treba vam 10 kg šarana. Treba vam oko 4-5 kg (očišćene ribe).
Trik za uštedu: Ne bazirajte se samo na šaranu i skupim filetima. Napravite „miks“. Kupite jeftiniju skušu ili oslić hek (koji je fantastičan kad se lepo ispohuje u kukuruznom brašnu) i pomešajte sa „plemenitijom“ ribom na ovalu. Gosti vole raznovrsnost, a vaš novčanik će vam biti zahvalan.
2. Predjela su kraljevi sitosti
Tajna bogate, a ekonomične trpeze su – pite i salate. Testo i krompir su jeftini, a svi ih vole. Ako je predjelo dobro, gosti će manje navaliti na glavno jelo (ribu).
- Pita sa prazilukom i pirinčem: Klasik koji se jede više od krompiruše.
- Posna ruska salata: Ovde ne štedite na posnom majonezu, ali uštedite na povrću – koristite sezonsko korenasto povrće. Umesto skupe tunjevine, u salatu ubacite dimljeni kikiriki ili proprženi susam za „krckavi“ momenat.
- Krompir salata (Level Pro): Obična krompir salata je dosadna. Dodajte u nju seckani praziluk (umesto crnog luka), malo senfa u preliv i, ako imate budžet, dimljenu pastrmku iscepkanu na komadiće. To je onda gourmet obrok, a ne prilog.
3. Tajna savršenog slavskog žita (da ne potamni!)
Žito je srce slave. Sve ostalo je gozba, žito, kolač i sveća su Slava. Mnoge domaćice muče muku: žito bude gnjecavo, pretvori se u kašu ili sutradan potamni i postane sivo.
Evo tajne kako da ostane belo, rastresito i mirisno:
- Vrsta pšenice: Kupite „beliju“ (belu pšenicu), ona se brže kuva i lepša je.
- Kuvanje: Kuvajte dok zrno ne pukne, ali pazite da se ne prekuva u kašu.
- KLJUČNI KORAK (Sušenje): Kada se žito skuva, isperite ga hladnom vodom, dobro ocedite i onda ga raširite na čisti pamučni stolnjak na stolu. Ostavite ga da se suši nekoliko sati (ili preko noći).
- Tek kada je zrno potpuno suvo na dodir, tek tada ga meljite. Tako se neće pretvoriti u lepljivu pastu, već će biti vazdušasto.
- Mera: 1 kg pšenice, 1 kg oraha, 1 kg šećera (ili po ukusu, može i manje šećera, oko 800g).
- Tajna aroma: Obavezno narendajte malo muskatnog oraščića. To je onaj „tajni sastojak“ zbog kojeg gosti pitaju „šta si stavila unutra?“.
4. Sitni kolači: Manje je više
Nemojte praviti 10 vrsta kolača sa margarinom koji svi imaju isti ukus. To je skupo i niko ih ne pojede sa uživanjem.
Napravite 3 vrste, ali vrhunske.
- Bajadera: Kraljica kolača.
- Rozen torta: Izdašna je i svi je vole.
- Kuglice od suvog voća: (Smokve, urme, orasi) – zdrave, moderne i bez margarina.
Bolje da na ovalu budu tri vrste koje nestanu za minut, nego brdo šarenih kuglica koje se vuku po frižideru do Božića.
5. Atmosfera u kući (ono što se ne kupuje)
Na kraju, ne zaboravite. Sveti Nikola je zaštitnik putnika, siromašnih i dece. On je svetac milosrđa. Nervozna domaćica i besan domaćin koji se svađaju oko toga da li je riba dovoljno slana – to nije slava.
Spremite koliko možete. Ako nešto zagori, zagorelo je. Ako nešto zafali, zafalilo je. Niko neće pamtiti da li je bilo 5 vrsta salata. Pamtiće da li ste ih dočekali sa osmehom, toplom rečju i onim savršenim, belim žitom.
Srećna priprema!
Pročitajte još: Simbolika 4 sveće koje se pale za Advent




