ZdravljeŽivot

Cela kancelarija kašlje? Zaboravljeni „šerbet“ (karamel mleko) je i dalje najbolji lek za pluća (Recepti)

Da li vam se čini da ovih dana živite u čekaonici Doma zdravlja, čak i kada ste na poslu ili kod kuće?

Novembar i decembar su meseci kada Srbija kolektivno počinje da kašlje. To nije običan kašalj. To je onaj uporni, iritantni „kave-kave“ zvuk koji ne prestaje. Kolega do vas zvuči kao da pokušava da iskašlje dušu. Dete se vratilo iz vrtića sa „suvenirim“ u vidu zapušenog nosa i promuklog grla. Vi osećate ono poznato golicanje u grlu koje najavljuje neprospavanu noć.

Prva reakcija modernog čoveka je trk u apoteku. Tamo ostavljamo hiljade dinara na sirupe sa ukusom veštačke jagode, pastile koje samo ofarbaju jezik u plavo i sprejeve koji obećavaju čuda. I često, posle sedam dana, i dalje kašljemo.

Ali, ako premotate film unazad, u vreme kada nismo imali apoteku na svakom ćošku, setićete se jednog mirisa. Specifičnog, slatkog, pomalo dimljenog mirisa koji je značio samo jedno: Baka pravi šerbet.

Danas vas vraćamo korenima. Vraćamo vas najstarijem, najjeftinijem i (mnogi će se zakleti) najefikasnijem leku protiv kašlja koji postoji na Balkanu. Zaboravite na hemiju. Vreme je da zagorite malo šećera.

Zašto, pobogu, prženi šećer radi? (nije samo placebo)

Lako je odbaciti narodne lekove kao „bapske priče“, ali šerbet (ili „karamel mleko“, ili „prženi šećer“) ima naučnu osnovu, iako naše bake verovatno nisu znale hemijsku formulu.

Kada se šećer karamelizuje (topi na visokoj temperaturi dok ne potamni), dešava se hemijska promena. Ali ključ nije samo u šećeru, već u teksturi i toploti.

  1. Efekt „oblaganja“ (demulcent): Topli, sirupasti napitak fizički oblaže iritiranu sluzokožu grla. To stvara zaštitni sloj koji smiruje one osetljive nervne završetke koji vam šalju signal „kašlji sad!“. Zato šerbet momentalno zaustavlja napade suvog kašlja.
  2. Toplota širi bronhije: Topao napitak povećava protok krvi u tkivima grla i pomaže da se razbije šlajm.
  3. Mast (iz mleka ili dodatog maslaca): Masnoća dodatno smiruje upalu i pomaže da se „podmaže“ grlo koje je izgrebano od kašljanja.

Dakle, nije magija. To je fizika i biologija, upakovana u najukusniji lek na svetu.

Recept 1: Klasični Šerbet sa mlekom (kralj utehe)

Ovo je verzija koju većina nas pamti. Napomena: Kako je u toku Božićni post, ovaj recept je za one koji ne poste ili za decu. (Za posnu verziju, skrolujte nadole!)

Ovaj napitak je idealan za suv, nadražajni kašalj i za lakše uspavljivanje.

Sastojci:

  • 2-3 kašičice šećera (kristal)
  • 200 ml mleka (što masnije, to bolje)
  • 1 kašičica maslaca (opciono, ali preporučljivo za „podmazivanje“)
  • Prstohvat cimeta ili đumbira (za napredni nivo)

Priprema (Umetnost da ne zagori šerpa):

  1. Uzmite džezvu ili manju šerpicu. Važno: Neka bude suva.
  2. Sipajte šećer i stavite na srednju vatru.
  3. Sada, strpljenje. Ne mešajte odmah. Pustite da se šećer topi. On će prvo postati tečan, pa žut, pa braon.
  4. Ključni trenutak: Kada šećer postane boje ćilibara (tamno zlatna) i počne da peni, morate reagovati. Ne čekajte da postane crn, jer će biti gorak!
  5. Sipajte mleko preko otopljenog šećera. PAŽNJA: Ovo će burno reagovati! Šećer će cvrčati, prskati i momentalno se stvrdnuti u kamen. Ne paničite, to je normalno.
  6. Smanjite vatru i nastavite da mešate. „Kamen“ od šećera će se polako ponovo otopiti u toplom mleku.
  7. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre. Dodajte kašičicu maslaca i promešajte.
  8. Pijte dok je toplo (ne vrelo!), malim gutljajima.

Recept 2: „Šumadijski čaj“ bez rakije (Posna verzija za iskašljavanje)

Pošto je post u toku, ili ako imate problem sa šlajmom (produktivan kašalj), mleko nekad može da pogorša stvar (jer mlečni proizvodi mogu da zgusnu sluz). Zato je ova „vodena“ verzija često i bolja. Naše bake su je zvale „prženi šećer s vodom“, a često su dodavale i tajni sastojak – crni luk.

Da, luk. Ne mrštite se, ne oseća se, a čuda čini.

Sastojci:

  • 3 kašike šećera
  • 200 ml vode
  • 1 glavica crnog luka (opciono, ali moćno) – ne ljuštite je skroz, samo operite, ljuska je lekovita!
  • 1 kašičica žalfije (kadulje)

Priprema:

  1. Karamelizujte šećer isto kao u prvom receptu, dok ne postane tamno zlatan.
  2. Prelijte vodom (opet, pazite na paru!).
  3. Ako koristite luk (za jako zapušene bronhije): Isecite glavicu luka na četvrtine (sa sve ljuskom, ona je puna kvercetina koji smiruje upale) i ubacite u karamel vodu.
  4. Pustite da vri par minuta dok se šećer ne otopi.
  5. Sklonite sa vatre, ubacite kašičicu žalfije, poklopite i ostavite 5-10 minuta.
  6. Procedite i pijte toplo. Ukus je kao biljni karamel, luk se jedva oseti, ali „otvara“ pluća neverovatno brzo.

Recept 3: Sirup od lovora (Internet senzacija koja zapravo radi)

U poslednjih par godina, ovaj recept je „eksplodirao“ na internetu, ali naše bake ga znaju decenijama. Lovor nije samo za pasulj. On je snažan antiseptik i pomaže kod izbacivanja sekreta.

Sastojci:

  • 6-7 listova suvog lovora
  • 250 ml vode
  • 6 kašika šećera (ili meda, ali med ide na kraju)
  • 1 limun

Priprema:

  1. Prokuvajte vodu. Ubacite lovor i kuvajte poklopljeno 6-10 minuta.
  2. Izvadite listove lovora.
  3. U tu tečnost umešajte šećer i mešajte dok se ne istopi (ili ako koristite med, sačekajte da se tečnost prohladi pa dodajte med i sok od jednog limuna).
  4. Dobićete sirupastu tečnost. Uzimajte po jednu kašičicu nekoliko puta dnevno. Smiruje onaj dosadni, suvi kašalj „iz grla“.

Praktični savet: Kako spasiti šerpu?

Najveći neprijatelj šerbeta nije kašalj, već pranje sudova. Zagoreli šećer na dnu džezve izgleda kao noćna mora. Trik:Ne ribajte žicom! Samo sipajte vodu u tu „uništenu“ šerpu i vratite je na ringlu da proključa. Vrela voda će otopiti šećer za minut. Prospite i šerpa je čista kao nova.

Kada ipak otići kod lekara?

Šerbet je moćan saveznik, ali nije svemoguć. Ako:

  • Kašalj traje duže od dve nedelje.
  • Imate visoku temperaturu koja ne spada.
  • Iskašljavate krv ili zelenkasti sekret.
  • Imate osećaj „sviranja“ u grudima ili kratak dah.

…tada ostavite karamel i pravac kod doktora.

Za sve one obične, dosadne, zimske kašljeve koji vam ne daju da spavate – šerbet je zakon. Jeftin je, ukusan je, i što je najvažnije, dolazi sa dozom ljubavi i nostalgije. A ponekad je baš to ono što nas najbrže izleči.

Prijatno i nazdravlje!

Pročitajte još: Prirodni sirup protiv kašlja

Back to top button