Hrana i piće

Recept za kuvano vino, kao sa božićnog marketa

Recept za kuvano vino, piće poznato i kao zimski eliksir, mnogi ni ne koriste, već ovaj napitak prave onako po svom ukusu i osećaju. Ako uzmemo u obzir da je je ovo jedan od omiljenih napitaka tokom hladnih dana, bilo bi dobro čuvati u rukavu neki odličan recept i, posebno u praznično vreme oduševiti porodicu i prijatelje.

Osnova kuvanog vina je kvalitetno crno ili belo vino, koje se polako zagreva uz dodatak začina poput cimeta, karanfilića, anisa i muskatnog oraščića. Često mu se dodaju i kriške narandže ili limuna, kao i med ili šećer za dodatnu slatkoću. Tajna savršenog kuvanog vina je u sporom kuvanju – nikada se ne sme proključati, kako bi alkohol i aroma ostali očuvani.

Ako ga do sada niste pravili sami, probajte ove zime – vaše kuhinje će zamirisati kao božićni market!

Recept za kuvano vino – crveno

Šta je potrebno od sastojaka?

  • 1 flaša crvenog vina (750 ml)
  • 1 pomorandža (naseckana na kolutove)
  • 1 limun (naseckan na kolutove)
  • 3-4 kašike smeđeg šećera (po ukusu)
  • 1 štapić cimeta
  • 3-4 karanfilića
  • Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
  • 1/4 šolje (60 ml) konjaka ili ruma (opciono)
recept za kuvano vino

Kako pripremiti?

U veliku šerpu, sipajte crveno vino. Dodajte naseckanu pomorandžu i limun, uključujući i koru za dodatnu aromu. Dodajte smeđi šećer i promešajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte štapić cimeta i karanfiliće. Ako volite, možete dodati i prstohvat mlevenog muskatnog oraščića za dodatnu aromu. Stavite šerpu na šporet na srednje jaku vatru i dovedite do tačke ključanja, ali nemojte kuvati. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte šerpu i ostavite da se krčka najmanje 15-20 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili. Po želji, dodajte konjak ili rum za jači ukus.

Pre posluživanja, procedite vino kako biste uklonili komade voća i začina. Poslužite toplo u šoljama za kuvano vino.

Ovo kuvano vino će ispuniti vaš dom toplinom i divnim mirisima tokom hladnih dana. Uživajte!

Recept za kuvano vino Džejmija Olivera

Šta je potrebno od sastojaka?

  • 2 boce kvalitetnog crvenog vina (Chianti, po preporuci Džejmija Olivera)
  • 2 klementine
  • 1 limeta
  • 1 limun
  • 1 štapić cimeta
  • 6 karanfilića
  • 2 zvezdice anisa
  • 3 sveža lovorova lista
  • muskatni oraščić (trebalo bi da bude ceo i da se renda direktno u lonac
  • 200g šećera
  • 1 štapić vanile

Kako pripremiti?

Oljuštite voće i isecite ga sitne komade. U šerpu stavite šećer i prelijte sa malo vina.

Kada se šećer karamelizuje, dodajte koru koju ste oljuštili sa voća, dodajte začine i uz stalno mešanje, kuvajte tri minuta.

Sklonite sa šporeta i dodajte sadržaj iz dve boce vina. Ubacite komadiće voća i pustite da se sve kuva još 5 minuta. Vino ohladite, a zatim procedite i poslužite.

Lonac nemojte sklanjati sa ringle, već ostavite na slaboj vatri, odnosno niskoj temperaturi, kako bi vino ostalo vruće i kako bi se svi ukusi i mirisi dodatno promešali.

recept za kuvano vino
foto: 105.rs

Recept za kuvano vino – belo

Šta je potrebno od sastojaka

  • 1 litar belog vina (po izboru, ali bolje je koristiti suvo ili polusuvo vino)
  • 2 kašike meda ili 3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 narandža (isečena na kolutove)
  • 1 limun (isečen na kolutove)
  • 2 štapića cimeta
  • 4-5 karanfilića
  • 1-2 zvezdasta anisa (opciono)
  • Prstohvat muskatnog oraščića (po želji)
  • 100 ml vode
  • Ako želite bogatiji ukus, možete dodati malo soka od jabuke ili kašiku likera (npr. Cointreau ili Amaretto).

Kako pripremiti?

U šerpu sipajte vodu, dodajte cimet, karanfiliće, zvezdasti anis i muskatni oraščić. Stavite na laganu vatru i zagrevajte dok voda ne počne da pušta mirise začina (oko 5 minuta).

Dodajte kolutove narandže i limuna, pa nastavite da kuvate još nekoliko minuta kako bi voće pustilo aromu. Sipajte belo vino u šerpu i dodajte med ili šećer. Lagano mešajte dok se zaslađivač ne rastopi.Zagrevajte vino na niskoj temperaturi, ali pazite da ne proključa – cilj je da bude toplo, ali da zadrži aromu i alkohol.

Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji 5-10 minuta kako bi se ukusi lepo sjedinili.

Procedite vino, sipajte u čaše i po želji ukrasite kolutom narandže ili štapićem cimeta.

Uz malo truda i malo začina, vaša kuhinja će zaista mirisati kao božićni marketi. Ako vam se kuvano vino ipak više pije na ovakvim događajima, proverite šta nudi Božićni vašar u Temišvaru.

Svoj omiljeni radio i portal pratite i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button