Spice Girls – fenomen ukratko

Spice Girls - planetarni fenomen koji je potrajao skoro deceniju, činile su Melani Čizom, Melani Braun i Viktorija Adams, koje su se pojavile među 400 kandidata u londonskom plesnom studiju na audiciji za novi bend 4. marta 1993. Uskoro im se pridružuju Džeri Halivel i Ema Banton, i kasnije postaju Spice Girls. Ali ne odmah...


Početkom devedesetih, boj bendovi su dominirali tržištem, a menadžerski tim koji čine otac i sin, Bob i Kris Herbert, rešio je da pronađe devojačku grupu s kojom bi tržištu pružio nešto drugačije. Stavljaju oglas u časopis „The Stage“ koji glasi: Da li imaš 18-23 godine i sposobnost da pevaš/igraš? Da li si snalažljiva, društvena, ambiciozna i posvećena?

Čizom, Braun i Adams su odabrane, a na audicijama dve nedelje kasnije, Džeri Halivel osvaja najviše simpatija žirija. Herberti iznajmljuju kuću za devojke i kreće učenje pesama i plesnih rutina. Ema Banton im se pridružuje, i u decembru počinju da prikazuju svoj nastup za razne ljude iz muzičke industrije.

Međutim, Herberti ih oblače u iste kostime, teraju ih da rade samo obrade pesama, zabranjuju da gube vreme i energiju na pisanje sopstvenog materijala i nazivaju ih „The Touch“, što devojkama nikako ne odgovara, pa u martu 1994. odlučuju da same preuzmu kormilo, promene ime u „The Spice Girls“ po uzoru na pesmu „Sugar & Spice„. Naredne godine, dobijaju novi ugovor sa firmom 19 Management, koju vodi Sajmon Fuler, čovek koji će kasnije stvariti fenomen Pop Idol/American Idol i postati jedan od mogula muzičke industrije. Spice Girls prave imidž simpatične grupe prijateljica i zagovornica „Girl Power“ pokreta. Fuler im obezbeđuje ugovor sa izdavačkom kućom Virgin Records i pokreće veliku marketinšku kampanju zasnovanu na različitim ličnostima devojaka:

Viktorija je „Posh Spice“, sofisticirana, elegantna devojka često viđena u maloj crnoj haljini.

image

Mel B je „Scary Spice“, divlje dete koje voli animal printove.

image 1

Ema je „Baby Spice“, prestavljena kao mlađa i nevina, često u roze boji.

image

Mel C je „Sporty Spice“, sportski tip koji nosi trenerke i sportsku obuću.

image 1 1

Džeri je „Ginger Spice“, seksi devojka sa najprovokativnijim odevnim kombinacijama, mada je prvobitno bila nazvana „Sexy Spice“, što je brzo promenjeno.

image 1 2

Pre nego što objave svoj prvi singl, devojke će dve godine nastupati na koncertima, promovisati svoj imidž i bend po radio i tv emisijama, kao i časopisima, a sva ta priprema urodila je plodom. Kada je njihov debi singl „Wannabe“ objavljen u julu 1996. godine, brzo je došao na prvo mesto top lista u Velikoj Britaniji i SAD-u, a grupa je postala međunarodna senzacija. Ukombinovane sa stvarno zaraznim pesmama i medijskom mašinom iza leđa, osvajaju top liste, i prestižne nagrade muzičkog sveta.

Ali, svemu polako dođe kraj. U maju 1998. godine, „odjednom“ Džeri Halivel diže sidro, i odlazi u solo vode, zbog navodno kreativnih razlika i iscrpljenosti, što joj neki ni dan danas nisu oprostili. Ipak, za nju to ipak neće biti tako loš potez, s obzirom da će imati odličnu solo karijeru, i dan danas ostati britanska pevačica sa najviše #1 hitova u karijeri, 7 sa Spice Girls i 4 solo. Tokom popularnosti njihovog prvog singla bez Holivelove („Goodbye„), Spajsice uzimaju pauzu kako bi se posvetile svojim ličnim životima i/ili krenuli u solo karijere.

U decembru 1999. godine su se vratili na koncertnu scenu kada su izvele, pored njihovih prethodnih pesama, i četiri nove. U oktobru 2000. godine, devojke se opet vraćaju na scenu, postavši prve na britanskoj top listi sa svojim devetim singlom (dvostruki A-side „Holler/Let Love Lead the Way“) praćen trećim albumom „Forever“ mesec dana kasnije. Ipak, prodaja ovog albuma nije bila tako uspešna kao prethodna dva i dostigla je drugo mesto na britanskoj top listi. U proleće 2001. godine, ekipa je rešila da se razilazi. Sve devojke, osim Viktorije koja se udaje za jednog od najpoznatijih i najplaćenijih fudbalera sveta Dejvida Bekama, i otvara modnu kuću sa ne baš puno uspeha, ostaju u šou biznisu i u dobrim odnosima, i u narednim godinama će se sporadično okupljati na godišnjice i održavati koncerte u humanitarne svrhe.

Pročitajte još i šaljive pesme su ozbiljna stvar!