17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninSvetski dan oralnog zdravlja danas se obeležava širom planete

Svetski dan oralnog zdravlja danas se obeležava širom planete

European Top 44 Airplay chart

Danas je 20. mart 2024. godine i obeležava se Svetski dan oralnog zdravlja širom planete. Ovogodišnji slogan, „Srećna usta su… srećno telo“, pokreće trogodišnju globalnu kampanju Svetske dentalne federacije (FDI) koja će trajati do 2026. godine. Cilj je podići svest o važnosti brige o oralnom zdravlju za opšte blagostanje.

Oralno zdravlje je veoma važno za naše fizičko i psihičko stanje. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ono obuhvata mnogo više od odsustva bola u ustima. To je i osećaj zadovoljstva pri govoru, osmehu, mirisu, ukusu, kao i sposobnost normalnog žvakanja, gutanja i izražavanja emocija. Očuvano oralno zdravlje omogućava nam neometanu svakodnevnicu.

Bolesti poput karijesa i parodontalnih oboljenja su čest problem i imaju ozbiljan uticaj na naše živote. Karijes, na primer, je hronična bolest koja može uticati na sve uzraste, dok parodontalna oboljenja zahvataju tkiva oko zuba i mogu se javiti kod ljudi svih dobnih grupa. Oba ova problema mogu dovesti do fizičkih neugodnosti i ograničenja u svakodnevnom funkcionisanju.

oralno zdravlje
world oral health day

Prevencija je ključna. Redovna oralna higijena, zdrava ishrana i redovni pregledi od strane stomatologa mogu značajno smanjiti rizik od ovih problema. Takođe, važno je osigurati da zdravstvene usluge budu pristupačne svima, kako bi se očuvalo oralno zdravlje cele zajednice.

Svetski dan oralnog zdravlja je prilika da se podsetimo koliko je važno brinuti se o našim ustima i zubima. Održavanje dobrog oralnog zdravlja ne samo da nam omogućava da se osećamo bolje, već i doprinosi našem opštem zdravlju i blagostanju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °