Snima se nova “Beskrajna priča”

Beskrajna priča


Roman “Beskrajna priča” Mihaela Endea, koji je postao klasik svetske književnosti i adaptiran u popularni istoimeni film 1984. godine, dobija novu verziju – rimejk. Ovaj put, u projekat su uključeni legat Mihaela Endea i studio “See-Saw Films”, poznat po ekranizacijama poznatih romana kao što su “Heartstopper”, “The Power of the Dog” i “Slow Horses”.

Objavljena 1979. godine, “Beskrajna priča”, bestseler u Nemačkoj, prevedena na 45 jezika prati nesrećnog, šeprtljastog ali maštovitog dečaka, Bastijana Baltazara Buksa, koji bežeći od školskih nasilnika otkriva misterioznu knjigu “Beskrajnu priču”, o heroju Atreju i njegovoj misiji da spase magični svet Fantaziju, zemlju mašte punu zmajeva, džinova, vila i đavola, dalekih planina punih zlata, močvara smrti i šuma života. Ovim carstvom vlada Dečja Carica, ali sila pod imenom Ništavilo uništava svet mašte deo po deo. Što više Bastijan čita ovu knjigu, to on sve više postaje aktivni učesnik priče, toliko da u jednom trenutku postojanje ili uništenje sveta mašta zavisi samo od njegove odluke.

image 1 3

Mihael Ende, autor “Beskrajne priče”, smatra se jednim od najpoznatijih nemačkih autora prošlog veka. Njegove knjige su prevedene na preko 40 jezika i štampane u više od 20 miliona primeraka širom sveta. Tokom Drugog svetskog rata, Ende je pronašao utočište u poeziji i otkrio moć mašte i pripovedanja kao utočišta od teških trenutaka. Njegova dela, među kojima su “Beskrajna priča”, “Džim Dugme i mašinovođa Luka” i “Momo i Noć želja”, ostaju vrlo popularna i danas.

Iako je “Beskrajna priča” Endeovo najpoznatije delo, mnogi su se prvi put s njim susreli putem filma čuvenog nemačkog reditelja Volfganga Petersena. Ende je bio veoma nezadovoljan izmenama koje je film uneo u njegovu priču, kao i samim izgledom, da je tužio produkciju, ali i pored toga film je napravljen. Snimanje je većim delom obavljeno u Nemačkoj, sa nekoliko scena u Vankuveru i Španiji.

I dan danas u Minhenu možete posetitit mesto gde se nalazi većina rekvizita, maketa i modela korišćenih u filmu “Beskrajna priča”.

Većina detalja o ovoj produkciji, uključujući i broj planiranih filmova, zavisi od budućih dogovora kreativnog tima, ali ono što je sigurno jeste da će biti međunarodna produkcija.