26.7 C
Zrenjanin
25.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninPotrošači kojima je stigao uvećani račun za struju ne moraju da plate...

Potrošači kojima je stigao uvećani račun za struju ne moraju da plate sve

European Top 44 Airplay chart

Potrošači kojima je stigao uvećani račun za struju imaju pravo da ospore taj račun i uplate nesporni deo njegovog iznosa, ističu u Udruženju potrošača Efektiva.

Nesporni deo je, kako navode visina računa za koju potrošač sa sigurnošću može da utvrdi da je realno potrošio. Ono preko toga je sporni deo, za koji Zakon o zaštiti potrošača daje potrošaču pravo da ga ne uplati.

„Prosečan račun je 10.000, a stiglo je za plaćanje 35.000. Dakle, uplatiti 10.000 do 15.000 dinara kao nesporni deo, ostalo ne“. Ovako navode na Fejsbuk profilu Udruženja. Napominju da ja važno u srvhu uplate obavezno navesti da se radi o uplati nespornog dela za mesec januar ili februar 2024.

Nakon uplate, kako navode, o tome pisanim putem treba obavestiti EPS, na mejl reklamacijeŽeps.rs, sa dokazom o uplati.

Članom 85. Zakona o zaštiti potrošača EPS-u je zabranjeno, navodi se u objavi na Fejsbuku, da potrošača isključi sa distributivne mreže.

„Uslov je da potrošač nastavi da plaća svoje tekuće obaveze (naredne račune, ako su nesporni ili u visini koja nije sporna). Svaki naredni račun treba platiti sa opisom u svrha uplate, za taj mesec zaduženja. Da bi se sprečilo nezakonito preknjižavanje, potrošač može, uz svaki plaćeni račun, da priloži pisanu izjavu, kojom zahteva da se račun knjiži isključivo kao uplata za taj mesec“ piše u objavi Udruženja.

U slučaju, kako napominju, da EPS počne da preti isključenjem, odmah treba uputiti pisano upozorenje na kršenje člana 85. Ako se isključenje sprovede suprotno navedenim odredbama, potrošač odmah treba da uputi pisani zahtev tržišnoj inspekciji, za inspekcijski nadzor, prema članu 183. Prema članu 184, postupajući inspektor mora izreći meru, kojom se nalaže EPS-u da otkloni nezakonitost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
26.7 ° C
26.7 °
26.2 °
45 %
5.5kmh
82 %
Sub
24 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
25 °
Sre
25 °