25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaKorisnoKako da hodate po ledu (bezbedno)

Kako da hodate po ledu (bezbedno)

European Top 44 Airplay chart

Kako da hodate po ledu, vrlo se lako zaboravi, s obzirom na to da su zime sve blaže i da sve ređe viđamo sneg i led. Ipak, zimski dani znaju da donosu izazove u vidu leda na trotoarima. Hodanje po ledu može biti opasno, ali uz nekoliko saveta možete smanjiti rizik od pada i povreda. Evo nekoliko korisnih saveta.

Kako da hodate po ledu?

Prilagodite korak klizavoj podlozi. Pravite kraće korake i hodajte polako. Ovo pomaže održavanju ravnoteže na klizavoj površini.

Budite pažljivi i pratite putanju na kojoj hodate. Izbegavajte nepotrebno gledanje u telefon ili druge distrakcije.

Izbegavajte naglo menjanje smera ili skakanje, jer to može izazvati gubitak ravnoteže. Držite ruke slobodnim kako biste održavali ravnotežu. Nošenje teških stvari može otežati održavanje ravnoteže.

Ako je moguće, izbegavajte hodanje po velikim nanosima snega, jer ispod snega može biti led.

Kakvu obuću odabrati za hodanje po ledu?

Nosite obuću koja dobro prijanja. Izbegavajte obuću sa glatkim đonom, sa visokom štiklom naročito. Umesto toga birajte ravnu obuću sa gumom, a ukoliko češće boravite na snegu i ledu, razmotrite investiranje u specijalnu obuću sa kramponima.

Šta još može pomoći?

Takođe, kod dubokog snega ili jače poledice, štap ili neko slično pomagalo koje može biti dadatni oslonac na klizavoj podlozi.

Za kretanje po dvorištu ili ispred kuće ili zgrade, može pomoći ako bacite so ili pesak na staze i tako povećate trakciju.

Praktikovanjem ovih saveta možete smanjiti rizik od pada i povreda tokom hladnih zimskih dana i izbeći susret sa zaposlenima na Urgentnom centru ili ortopediji.

Ako na poledici ili u drugim u nekim drugim uslovima, zatreba prva pomoć, pročitajte i ovo:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
26.7 °
25.6 °
48 %
2.4kmh
67 %
Čet
23 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °