Vesti Zrenjanin

Leto počinje u četvrtak!

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda saopštilo je da leto počinje u četvrtak, 20. juna u 22 sata i 50 minuta. Na isti dan, koji je 172. u godini, za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje zima.

Prvog dana leta obdanica je najduža, a noć najkraća. U Beogradu Sunce izlazi u 4:51, a zalazi u 20:27, što znači da će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, dok će noć trajati samo 8 sati i 24 minuta.

Tokom tog dana, Sunce pravi najveći dnevni luk iznad horizonta, izlazi na severoistoku, najvišu tačku dostiže na jugu, i zalazi na severozapadu. U podne, Sunce je najviše na severnoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti na oko 68 stepeni, u južnom Egiptu na 90 stepeni, tj. u zenitu, dok će na severnom polu biti oko 23 stepena.

Astronomi objašnjavaju da se Sunce na dan početka leta u svom prividnom kretanju po ekliptici nalazi u tački letnjeg solsticija. Tokom nekoliko dana pre i posle solsticija, čini se kao da Sunce „stoji“ jer se njegova visina u podne gotovo ne menja, što je i razlog za naziv suncostaj.

leto

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button