Sezona je bundeva! Kraj septembra i početak oktobra donose nam, pored raznih šarenih poslastica, i ovo voće (da, voće je) naći će se na našem stolu.
Pečena, pržena, narendana – tradicionalni su oblici u kojima se bundeva nalazi u loncu, plehu, činiji, ali retko kao potaž, francusko jelo, koje je ništa drugo nego gusta krem supa.
Posebno okrepljujuća nakon šetnje ili radu po hladnom, tmurnom, kišnom jesenjem vremenu, ova čorba mora se probati.

Za potaž od bundeve potrebni su vam:
- 500g bundeve
- 2 šargarepe
- 2 krompira srednje veličine
- 1 glavica luka
- 1 čen belog luka
- ulje
- biber
- so
- muskatni oraščić
- list lovora
- mešavina začina (po ukusu)
- peršun (svež, smrznut ili sušen)
- malo đumbira (svež ili u prahu)
- neutralne pavlake ili mleka 3,2%
- kisele pavlake

Bundeva, krompir i šargarepa iseku se na kocke srednje veličine. Luk se iseče sitno i proprži na ulju i tihoj vatri u dubljoj šerpi, dok ne dobije žućkastu boju i staklasti izgled.
Bundevu, šargarepu i krompir dodati u šerpu sa prženim lukom i nasuti vodu tako da pokrije sadržaj. Kuvati oko 25 minuta na vatri srednje jačine, dodavati začine postepeno i po ukusu. Ako voda ispari, dodavati vodu pomalo, jer potaž po pravilu treba da bude gust. Dodavati mleko i pavlaku po ukusu. Ukoliko postite, slobodno se mogu izostaviti.
Proveravati povremeno da li je povrće omeklo, a ako jeste, skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smlači. Zatim izblendati sa štapnim mikserom, u blenderu ili ručno, dokle god se sav materijal ne pretvori u kašu. Ukoliko vam se čini isuviše gustim, dodati mleko, pavlaku ili vode. Kada ste zadovoljni gustinom, vratite sve na ringlu još nekoliko minuta na jačoj vatri.
Ukoliko želite i možete, nakon sipanja u tanjir, ukrasite potaž od bundeve sa kašičicom pavlake, golicama, cimetom, prženom slaninicom itd.

Prijatno!
Pročitajte još i 4 razloga zbog kojih ćete zavoleti crnu čokoladu!