4 razloga zbog kojih ćete zavoleti crnu čokoladu

Zajedno sa keljom, spanaćem i bamijom, crna čokolada je poslednjih godina dobila epitet “superhrane”. Istraživanja su pokazala da može poboljšati zdravlje srca i krvni pritisak, najviše zbog antiinflamatornog i antioksidativnog sadržaja, pa čak i poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Evo 4 stvari zbog kojih ćete zavoleti crnu čokoladu!

Crna čokolada sadrži magnezijum

Da li ste znali da do 68% ljudi kroz ishranu ne uzima odgovarajuće količine magnezijuma, važnog igrača u preko 300 telesnih procesa? Tamna čokolada je odličan izvor ovog minerala. Oko 100g kvalitetne crne čokolade sadrži 228mg magnezijuma, što je već polovina preporučenog dnevnog unosa od 400mg.

Crna čokolada je odlična za grickanje pre treninga ili fizičkog rada

Obično ne biste pomislili da jedete slatkiše pre nego što odete u teretanu ili da utovarate ugalj, ali poznati treneri Rian i Erik Džonson, braća koja između ostalih rade i sa Skarlet Johanson, tvrde da grickanje malo tamne čokolade pre vežbanja može samo da koristi, naravno, u umerenoj količini, šest kockica maksimum.

Par je objasnio da ćete, jer tamna čokolada oslobađa dopamin u vašem mozgu, hormon povezan sa užitkom i sistemom nagrađivanja, biti više raspoloženi pre tih treninga ako prvo gricnete čokoladu.

Neka istraživanja čak sugerišu da bi i konzumacija crne čokolade mogla da vam pomogne da postignete bolje rezultate. Istraživači su 2011. otkrili da su miševi kojima je davan epikatehin, flavonoid koji se nalazi u kakaou, mogli da trče više u poređenju sa miševima koji nisu primili nijedan sastojak.

Crna čokolada pomaže vašem srcu

Treninzi i rad vam ubrzavaju rad srca, ali zahvaljujući antiinflamatornim i efektima flavonoida u tamnoj čokoladi koji poboljšavaju krvni pritisak, ovaj slatkiš bi mogao da pomogne u poboljšanju zdravlja srca. Jedno istraživanje zdravih muškaraca koji su uzimali nešto manje od 0,5 g flavonoidom bogatog kakaa dva puta dnevno tokom dve nedelje pokazalo je povećano funkcionisanje krvnih sudova, snižen krvni pritisak i poboljšan nivo holesterola. Ista studija je takođe otkrila da su ti muškarci imali manji rizik od razvoja srčanih oboljenja, srčanog udara ili umiranja od bilo kojeg od njih.

Mozak može imati koristi od crne čokolade

Flavonoidi su izuzetno dobri za zdravlje mozga, jer mogu poboljšati funkcionisanje moždanih ćelija, zaštititi ranjive moždane ćelije, pa čak i stimulisati regeneraciju moždanih ćelija, najverovatnije pojačavanjem dejstva zaštitnih proteina, prema studiji objavljenoj u magazinu “Frontiers in Nutrition“.

Konkretno: verovatno ćete moći da posvetite bolju pažnju onome što radite, brže razmišljate i vidite poboljšanja u memoriji, prema studiji.

Ali, ove koristi bi mogle imati još veći uticaj – flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu jednog dana biti korisni u potencijalnom lečenju neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Alzheimer’s Disease” otkrilo je povezanost između jedenja čokolade i smanjenog rizika od pada kognitivnih funkcija, upravo zbog zaštitnih efekata kakao flavanola.

Pročitajte još i Verovali ili ne, ovo je espreso aparat najnovije generacije.