Pucanj kroz srce! (Bon Jovi)

Godine 1984, Bon Jovi je zauzeo 39. mesto na američkoj top listi Billboard Hot 100 sa pesmom „Runaway“ s njihovog prvog, istoimenog albuma, što je odličan uspeh za novi bend za koji je malo ko izvan rodnog Nju Džerzija, ali slabo gde druge čuo. Grupu je potpisao izvršni direktor Polygram Records-a Derek Šulman, koji je tom prilikom izjavio: „Uvideo sam entuzijazam i ambiciju Džona Bon Džovija, uprkos činjenici da može da peva samo pet nota, većinu njih falš.“

Da bi se bend probio, Šulman je probao da u njihovim pesmama ubaci grandiozne refrenie, a čovek koji je to itekako ume je Desmond Čajld, koji je radio sa mnogim poznatim bendovima, na mnogim poznatim pesmama. Čajld se sastao s Džonom BonDžovijem i njegovim drugarom i gitaristo Ričijem Samborom, i trio je počeo s radom. U jednom intervjuu Desmond je rekao: „Prvog dana kada smo se sastali napisali smo „You Give Love a Bad Name„. Zatim smo nekoliko nedelja kasnije napisali „Livin’ On A Prayer„. To je bila magična saradnja i između nas je odmah postojala hemija.“

Njih trojica napisali su ovu legendarnu numeru u podrumu Samborine kuće u Nju Džersiju. Čajld je došao s naslovom, a Džon je odmah smislio prvu liniju („Shot through the heart…“). Odande su sastavili ostatak pesme, s „Shot Through The Heart“ kao radnim naslovom. Pesma je na kraju govorila o momku čja je devojka veoma loša za njega – uobičajena tema, ali vrlo interesantan način izražavanja. Džon BonDžovi je tada izlazio s glumicom Dajen Lejn sredinom, i kružile su glasine da je ona inspiracija za ovu pesmu, ali inspiracija za tekst bila je više univerzalna emocija.

Čajl se kasnije udružio s Džonom i Ričijem za još mnogo Bon Jovi pesama, uključujući „Born To Be My Baby“ i „Keep The Faith„. Nastavio je da piše hitove za mnoge druge izvođače, uključujući Šer, Aerosmit i Rikija Martina.

Ipak, „Pucanj kroz srce“ nije baš originalna pesma. Tekst jeste, ali melodija je samo malo prerađena numera koju je Boni Tajler snimila i objavila samo nekoliko meseci pre „You give love a bad name„, i ta numera se zvala „If you were a woman (And i was a man)„.

Kako sad to? Pa jednostavno – ova numera nije najbolje prošla na top listama, ali njen kompozitor, upravo Dezmond Čajld, nije hteo da ovako dobra melodija nestane u vremenu, pa kada se pojavila prilika da napiše pesmu za popularne novajlije na sceni, oberučke ju je prihvatio i sa Džonom i Ričijem prepravio naslov, tekst i melodiju, i tako je nastao jedan od najvećih rok hitova osamdesetih godina prošlog veka.

Pročitajte još i “We are the world” – pesmom protiv gladi u svetu!