Dim na vodi, vatra na nebu (Deep Purple)

Tokom koncerta Frenka Zaape u Montreu, Švajcarska, u kazinu u kojem se svira, neko puca pištoljem za signalizaciju, izazvavši požar, inspirišući Deep Purple za pesmu "Smoke On The Water".

Smoke on the water Deep Purple

„Smoke on the water“, hit koji će narednih decenija ući u opštu muzičku kulturu, inspirisan je događajem na datum 4. decembra 1971. kada su Frenk Zapa i njegovi „The Mothers Of Invention“ imali nastup u lokalnom kazinu te večeri, a bend Deep Purple je planirao da sa njihovom svirkom počnu kada Zapa siđe sa bine. Plan se ipak menja, kada tokom nastupa neko puca pištoljem za signalizaciju u plafon, izazivajući požar. Većina publike pretpostavlja da je pirotehnika deo predstave, ali brzo postaje jasno da će kazino izgoreti do temelja. Zapa to brzo shvata: zaustavlja nastup i upućuje ljude ka izlazima. Ipak, panika nastaje dok deo publike krene da panično beži spasavajući živote.

Deep Purple 3

Svi bezbedno izlaze, delimično zahvaljujući i Klodu Nobu, organizatoru „Montreux Jazz“ festivala, koji dobro poznaje zgradu. On vodi ljude kroz podrum i pomaže u održavanju reda.

Deep Purple dobija premeštaj u disko klub pod nazivom „Pavilion“, gde počinju sa snimanjem pesme „Smoke On The Water“ pre nego što ih izbace zbog pritužbi na buku. Album završavaju u Grand Hotelu, koristeći prenosni studio Rolling Stones-a koji je bio parkiran blizu hotela. Poslednjeg dana snimanja, inženjer Martin Birč saopštava bendu da im je potrebna još jedna pesma da bi album bio kompletan. Pevač Ian Gilan i basista Rodžer Glover pišu tekst o svojoj avanturi u Montreu, s referencama na „Frank Zappa i The Mothers“ i „Funky Claude“ Noba, zatim dodaju vokale koje su snimili u Pavilionu.

Deep purple 2

Na početku nisu bili impresionirani pesmom, jedva su prelomili da je ostave na albumu, a zatim je svirali uživo možda par puta. Međutim, godinu dana kasnije, pesma „Smoke on the water“ je objavljena kao singl u SAD (u Velikoj Britaniji nije izdata kao singl sve do 1977. godine, live verzija). Pokrenuta istorijskim gitarskim rifom Ričija Blekmora, pesma dostiže četvrto mesto, prodaje 500.000 kopija za dva meseca i postaje klasik rok muzike i himna žanra u godinama koje dolaze.

Deep Purple 1

Zanimljiva slučajnost – Frenk Zapa umire na isti dan, 4. decembra, 22 godine nakon događaja koji je inspirisao bend Deep Purple da napiše ovu legendarnu numeru.

Pročitajte još i Can’t touch this!