Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeŠta je Ratatouille i kako ga spremiti?

Šta je Ratatouille i kako ga spremiti?

Kada miš Remi uđe u kuhinju poznatog francuskog restorana i umeša svoje prste u kuhinju, dolazi do neočekivanog zapleta. Da li miš može zadovoljiti ukus kritičara? Izgleda da da, a vaš?

European Top 44 Airplay chart

Ratatouille je popularno francusko jelo koje je nastalo u regiji Provanse. Tradicionalno se priprema od raznolikog povrća, narezanog na kolutove. Dodatnu popularnost je steklo nakon što je Dizni 2007. izbacio istoimeni animirani film.

Naziv “ratatouille” potiče iz francuskog jezika, od glagola “rataouiller” što znači mešati, a odražava način pripreme ovog jela. Važno je napomenuti da je ratatouille tradicionalno seosko jelo koje je nastalo kao način da se iskoristi različito povrće tokom letnjih meseci. Osim toga, ime “ratatouille” često asocira na jednostavno, domaće kuvanje i bogatstvo ukusa povrća. Na naš jezik se prevodi kao mućkalica, a evo i recepta, baš onako kako ga je Remi pripremio.

Kako pripremiti ratatouille?

Sastojci koji su vam potrebni su:

  • 1-2 šolja pasiranog paradajza
  • 2 čena belog luka
  • malo majčine dušice
  • dve kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice čilija
  • patlidžan
  • tikvica
  • crvena paprika
  • 2-3 krompira
  • so
  • biber

Za pripremu bešamel sosa biće vam potrebno:

  • kašika putera
  • kašika brašna
  • šolja mleka
  • malo muskatnog oraščića

Rernu zagrejte na oko 200 stepeni. Dve šolje vode zagrejte do ključanja pa dodajte krompir koji ste prethodno isekli na kolutove. Kuvajte par minuta i zatim izvadite i ocedite. Dok se krompir kuva isecite ostalo povrće. Jednako seckanje povrća omogućava lep izgled, ali i ravnomerno kuvanje svega.

Posudu u kojoj ćete pripremati mućkalicu nauljite, pa sipajte paradajz sos sa sitno seckanim belim lukom, majčinom dušicom, uljem i začinima. Sos dobija puno ukusa tokom spore pripreme u rerni s povrćem. Zatim, nanesite sloj bešamel sosa. Bešamel sos pravite tako što u zagrejano ulje dodate brašno, propržite, potom dodajete mleko i mešate dok ne dobijete strukturu sosa. Poslednji sloj je povrće . Uskladite boje, poređajte i odozgo pospite so i maslinovo ulje. Povrće biste trebali da ređate u krug, baš kao na slici.

Obavezno pokrijte papirom za pečenje kako povrće ne bi izgubilo svoju boju. Pecite u rerni dok povrće ne postane meko, oko sat vremena.

Sigurni smo da ćete i vi, baš kao i Anton Ego, kritičar u Diznijevom filmu biti preplavljeni emocijama i odušeljeni ovim skromnim jelom.

Uživajte!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
24.4 ° C
24.4 °
22.8 °
44 %
8kmh
70 %
Thu
24 °
Fri
13 °
Sat
22 °
Sun
24 °
Mon
24 °