72. Festival vojvođanskih pozorišta u Zrenjaninu

Festival otvara u 20:00 zrenjaninska predstava „Ludi kamen“, rađena po jednočinkama “Prosidba” i “Medved” A. P. Čehova u režiji Radoslava Milenkovića. Teatar domaćin takmičiće se i dečijom predstavom „Pradevojčica“, koju je prema motivima romana Desanke Maksimović režirala Sonja Petrović.

Prvog dana festivala, u utorak, 18 aprila u 19 časova, posetioce očekuje izložba „Trifković u fokusu savremene publike – Izbiračica u mediju slika: scena, kostim, umetnički plakat, pozorišna fotografija”, koju je priredio Pozorišni muzej Vojvodine a autorka je Ivana Koči.

Narednog dana igraće se predstava „Don Žuan“, Narodno pozorište „Sterija“ Vršac, u režiji Andreja Cvetanovskog, a u četvrtak, 20. aprila, na programu je Čehovljev „Galeb“ u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

Subotičko pozorište izvešće dve predstave, jedna je dečija a druga za mlade i odrasle.

U petak, 21. aprila u 11:00 na programu je predstava za decu „Guskar Matija“ po narodnoj priči, u režiji Đerđa Hernjaka, a u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, scena na mađarskom jeziku, dok je u 20:00 na programu predstava „Ne idi daleko“, tekst i režija Tamara Kučinović, Dečje pozorište Subotica, scena na srpskom jeziku.

Izložba će biti postavljena u Savremenoj galeriji Zrenjanin, koja deli prostor sa zgradom pozorišta, taako da će publika nakon izložbe odmah moći da pogleda i prvu predstavu od 20:00.

U subotu, 22. aprila u 11:00 biće izvedena predstava za decu i mlade „Pradevojčica“, prema motivima romana Desanke Maksimović, u dramatizaciji Mine Petrić i režiji Sonje Petrović, izvodi lutkarska scena Narodno gpozorišta „Toša Jovanović.

U 20:00 Novosadsko pozorište izvešće komad „Nevidljiva deca“, Ana Terek, režija Robert Lenard.

Takođe u subotu, u subotu, 22. aprila biće organizovana promocija knjige Jovana Carana „Bajkologija za lutkare”, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, i Časopisa „Niti“.

U nedelju, 23. aprila, u 12:00 nastupa Slovačko vojvođansko pozrište iz Bačkog Petrovca sa predstavom „Priče iz Nedođije“, tekst i režija Katarina Mišikova Hicingerova dok u 19:00 počinje četvoročasovna predstava „Mefisto“, po romanu Klausa Mana a u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića. Igraju Srpsko narodno pozorište i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Predstava se zbog tehničkih uslova igra u SNP-u na Sceni „Jovan Đorđević” u Novom Sadu.

U ponedeljak, 24. aprila biće izvedena predstava „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Igraju Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Dramsko kazalište „Gavela“ (Zagreb) i Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo.

Zatvaranje festivala je u utorak, 25. aprila, dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih, za šta je zaduženo Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Pokojnik“ B. Nušića a u režiji Egona Savina.

U pratećem programu festivala publika će na sceni „Todor Manojlović“ u sredu, 19 aprila, moći da pogleda i studentsku predstavu „Tata se vraća kući“ , izložbu u foajeu pozorišta „10 godina škole i scenskog dizajna“ studenata Odseka za arhitekturu i scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu.