Naslovna stranicaKorisnoFarbanje jaja može biti veoma lako uz ove trikove

Farbanje jaja može biti veoma lako uz ove trikove

U farbanju jaja uživaju i deca i odrasli, zato pročitajte kako da vam jaja budu najlepša do sada.

European Top 44 Airplay chart

Jedna od najomiljenijih tradicija koja prati Uskrs jeste farbanje jaja. Postoje mnogi načini za farbanje i dekorisanje jaja. U nastavku pročitajte više o tome kako da jaja ne popucaju i poprime dobru boju.

Da jaja ne bi popucala tokom kuvanja uradite sledeće

Preporučljivo je da izvadite jaja iz frižidera unapred i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi pre nego što ih skuvate. Stavite jaja u šerpu sa hladnom vodom, te dodajte kašičicu soli i dve kašike sirćeta. Kuvajte jaja na umerenoj vatri oko deset minuta.

Kako da jaja budu bela?

U prodavnicama možemo pronaći bela jaja koja će bolje primiti boju, ali njihova ljuska nije tako čvrsta kao kod smeđih jaja, pa nisu najpraktičnija za bojenje. Cena ovih jaja je takođe malo veća, ali međutim, ako koristite obična jaja, možete ih malo izbeliti.

Postupak izbeljivanja je zapravo vrlo jednostavan. Potrebni su vam samo alkoholno sirće i voda u jednakim količinama. Dakle, jedna čaša vode za jednu čašu sirćeta za tri jajeta. Ako kuvate veću količinu, proporcionalno povećajte i količinu sirćeta i vode.

Jaja operite pod mlakom vodomi složite ih u veliku posudu tako da ne dodiruju jedno drugo. Zatim ih prelijte mlakom vodom, ali pazite da izmerite koliko vode stavljate. Dodajte istu količinu sirćeta kao i vode. Na primer, ako kuvate 20 jaja, možete ih preliti s litrom vode i litrom sirćeta.

Zagrejte posudu na srednje jakoj vatri i pustite da voda provri. Nakon toga, smanjite vatru tako da voda blago vri, tek toliko da se pojave mehurići na površini. Voda će stvarati penu smeđe boje koju treba da uklonite.

Nakon što su se jaja kuvala od 10-15 min prelijte ih hladnom vodom. Ostavite ih da se malo ohlade, samo toliko da ih možete držati u ruci bez da vas ne peku. Zatim uzmite sunđer i nežno trljajte jaje pod slabim mlazom vode. Operite jaje i to je sve što se tiče izbeljivanja.

Prirodne boje su uvek bolja opcija

Ranije, kada nisu postojale sintetičke boje, koristile su se namirnice iz kuhinje za bojenje jaja i to na prilično zanimljiv način. Mnoge žene i danas koriste ove metode.

Da bi dobile željenu boju, prvo bi u hladnu vodu stavile jaja, dodale kašičicu soli i dve kašike sirćeta. Zatim bi u tu mešavinu dodale biljke ili voće koje su želele da koriste za bojenje. Nakon toga, jaja bi kuvale desetak minuta na tihoj vatri. Da bi intenzitet boje bio jači, ostavljale bi jaja duže u rastvoru nakon što ih sklone sa šporeta.

Za crvenu boju, koristile bi luk, koren džanarike, cveklu ili sok kompota od višanja. Plavu bi dobile iz crvenog kupusa, ljubičastog kupusa, borovnica ili bobica zove. Žutu boju bi postigle sa kurkumom, belom lukovinom, cvetovima kadifice ili maslačkom. Za zelenu, birale bi spanać, koprivu ili peršun. Ljubičastu boju bi dobile od kamelije, borovnica, ružičastog grejpfruta ili kupina, pa čak i crnog vina. Za tamno ljubičastu boju, koristile bi hibiskus. Ciklamu bi postigle sa većinom crvenih bobica, brusnicama ili višnjama. Boje poput braon, okera ili narandžaste bi dobile koristeći kafu, tamne čajeve, ljuske oraha, papriku, sasafras, žutu lukovinu, čili prah ili šargarepe.

Kako ofarbati jaja koristeći prirodne boje?

Da bismo izbegli korišćenje vrele vode prilikom farbanja jaja, možemo koristiti metod potapanja u hladnu vodu. Evo kako to ide:

Najpre, uzmemo četvrtinu crvenog kupusa i isečemo je, stavljajući je u lonac sa četiri čaše vode. Dodajemo dve kašike sirćeta u svaku čašu vode. Onda pustimo da proključa, smanjimo temperaturu i ostavimo da se krčka oko pola sata, dok voda ne dobije lepu tamnu boju.

Nakon toga, procedimo vodu i ostavimo je da se ohladi do sobne temperature. Sipamo dobijenu boju u šolje ili činijice. Sada je potrebno ubaciti tvrdo kuvana jaja u ovu boju, tako da budu potpuno potopljena. Boja se neće odmah uhvatiti za jaja, pa je potrebno sačekati, možda čak i preko noći.

Sirće je bitno jer pomaže boji da se bolje primi za jaje. Međutim, kada farbamo jaja borovnicama, ne dodajemo sirće jer bi moglo obrisati boju. Stoga, moramo sami isprobati uticaj sirćeta na različite prirodne boje. Kada koristimo sirće, uvek se pridržavamo pravila – dve kašike na svaku čašu vode.

Da li se sećate kako su bake farbale jaja u lukovini?

Za farbanje jaja lukovinom, potrebne su vam najlon čarape ili tanka gaza, ljuska od crnog luka i list interesantnog oblika za šaru na jajetu, poput lista ruže ili srca. List se stavi na jaje, obavije gazom i zaveže koncem ili gumicom, a zatim se jaje potopi u lukovinu ili boju iz kesice. Kada jaje poprimi boju, ukloni se gaza i list, otkrivajući divnu šaru na jajetu.

Nakon farbanja, jaja se mogu dodatno ukrasiti nalepnicama, šljokicama, gelom u boji ili “obući”. Takođe, možete crtati po jajima različitim bojama, što je posebno zabavno za decu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
15.1 ° C
15.1 °
15.1 °
57 %
10.2kmh
100 %
Tue
16 °
Wed
15 °
Thu
13 °
Fri
18 °
Sat
20 °