16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranica18. Turneja Slobodne zone će posetiti i Zrenjanin

18. Turneja Slobodne zone će posetiti i Zrenjanin

European Top 44 Airplay chart

Tradicionalna prolećna filmska Turneja Slobodne zone besplatno će prikazati sedam najzapaženijih filmova s prošlogodišnjeg festivala. Putovaće do kraja juna na preko 50 lokacija širom Srbije. Turneja Slobodne zone je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Započela je svoj program 18. marta sa projekcijama u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Biblioteci „Sarvaš Gabor” u Adi. Posetiće i Zrenjanin, a na spisku se nalaze još i Užice, Zaječar, Guča, Kučevo, Bor i Lazarevac. To nije sve. Takođe će posetiti i Rumu, Ivanjicu, Požarevac, Kanjižu, Brus, Jagodinu, Kraljevo i mnoga druga mesta. Ove godine će se prvi put naći i Vlasotince u kalendaru turneje.

Raspored prikazivanja za Zrenjanin:

raspored

Cilj Turneje Slobodne zone je decentralizacija filmske ponude u zemlji. Na ovaj način bi se filmska publika van velikih kulturnih centara uključila i uživala u filmskim ostvarenjima na velikom platnu. Ova misija je od samog početka festivala, koji se tradicionalno održava svakog novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, imala za cilj donošenje dela glavnog programa i manjim mestima.

Na programu turneje je sedam filmova, među kojima je i osvajač Srebrnog lava u Veneciji, film „Zlo ne postoji“ Rjusukea Hamagučija. Prikazivaće se i film „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda, nagrađen Srebrnim medvedom u Berlinu. Takođe, biće prikazani i drugi nagrađeni filmovi poput „Neizbrisiva sećanja“ Maite Alberdi, „Rana oklevanja“ Selmana Nadžara, „Sokolovo jezero“ Šarlot le Bon, kao i dokumentarci o Džoan Baez i životu holandskog stanovništva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °