Šaljive pesme su ozbiljna stvar (Weird Al Yankovic)

What's "bader" than "Bad"? Even worse!

Uvrnuti Al Janković obučen kao MJ tokom svoje “Bad” ere

Muzička industrija je ozbiljna stvar, i mnogi umetnici lako mogu da stignu do zvezda, ali isto tako lako propadnu i nestanu, nekada samo u prenesenom značenju, nekada bukvalno, dešavalo se i na žalost dešavaće se.

Utoliko je zapanjujuće veći uspeh čoveka koji od 1984. zarađuje ozbiljne sume novca i puni hale publikom uz šaljive numere i parodije pesama poznatih hitmejkera – “Weird” Al Yankovic (Uvrnuti Al Janković)”.

Deda Uvrnutog Ala je poreklom Jugosloven koji je posle Prvog svetskog rata otišao u Ameriku, a Al(fred) je rođen u Kaliforniji 1959. Rastao je uz harmoniku, koja će postati njegov omiljeni i najbitniji instrument u profesionalnoj karijeri. Takođe je odrastao uz otkačenu radio emisiju “Dr Demento”, u kojoj su se puštale pesme šaljivog karaktera i smešne tematike i kako i sam kaže:”Da nije bilo Dr Dementoa, danas bih verovatno imao neki normalan posao.”

Njegov prvi veliki hit, koji je imao neočekivano velik uspeh kako među publikom, tako i među kritičarima, pogotovo u prodaji i na top listama, biće parodija numere “Beat it” Majkla Džeksona, nazvana “Eat it” u kojoj peva o mladiću kojeg moraju na silu da teraju da jede. Ova zeza sa jednim od najvećih hitova kralja pop muzike će Alu doneti i prvu Gremi nagradu 1984., jednu od četiri u dosadašnjoj karijeri.

Kada je Al poslao pismo u kojem je od Majkla Džeksona tražio dozvolu da obradi njegove pesme, nije verovao da će mu ovaj odgovoriti. Zakonski, pošto je u pitanju parodija, Al je mogao da napravi pesmu bez dozvole, ali svejedno voli da pita. Nekoliko nedelja je prošlo dok kralj popa nije odgovorio sa “U redu je, možeš”, a ostalo je istorija.

Sa “Eat it” Janković je dobio ne samo prostor za svoj prvi video spot na MTV-u, već i posebne slotove u progamu nazvane “Al-Tv” gde će kroz 80-e i 90-e publika gledati njegove parodije, ali i originalne numere i polka-mikseve refrena poznatih hitova, među kojima su “Fat”, “Amish Paradise”, “Jurassic Park”, “Polka Party”, “White and nerdy” itd…

Coolio nije bio oduševljen što je Al parodirao njegov “Gangsters paradise” rekavši da iako je izdavač to dozvolio, Coolio nije. Ipak, nakon jednog kulturnog razgovora, njih dvojica su se pomirili i postali dobri prijatelji. Povodom ovoga, Al će reći: “Možda me neće zvati na rođendanske žurke, ali konačno mogu da prestanem da nosim pancirnu košulju kada idem u prodavnicu”

Njegova muzička karijera (paralelno sa filmskom) traje i dan danas, veoma je uspešna, broji 14 studijskih albuma krcatih smehotresnih parodija i još smešnijih originalnih kompozicija, kao što su “Taco Grande”, “Dare to be stupid”, “Everything you know is wrong”, “Albuquerque”, “Trapped in the drive trough” i druge.