16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotSvet tehnikeDa li je incognito tab zaista incognito?

Da li je incognito tab zaista incognito?

European Top 44 Airplay chart

Da li koristite incognito tab na Google pretraživaču? On omogućava pretragu bez da vam se sačuvaju podaci o njoj. Mnogi korisnici svakodnevno koriste ovaj vid pretraživanja verujući da je sigurna i da Google nema pristup njihovim podacima. Ali, da li je incognito tab zaista incognito?

Pre tri godine, Google je bio suočen s pravnim izazovom zbog navoda da prati aktivnosti korisnika koji koriste Incognito režim u Chrome pretraživaču. Nakon neuspelog pokušaja da se izbori na sudu, kompanija je pristala na vansudsku nagodbu. Iako detalji sporazuma nisu javno objavljeni, početni iznos odštete korisnicima iznosio je pet milijardi dolara.

Tužioci su tvrdili da je Google koristio različite alate, poput Analytics, aplikacija i dodataka, kako bi pratio aktivnosti korisnika. Oni su tvrdili da su korisnici obmanuti jer su verovali da imaju kontrolu nad informacijama koje dele s kompanijom. Kada je tužba postala javna, portparol Google-a je izjavio da Incognito režim ne čuva aktivnosti korisnika na njihovim uređajima. Dodao je da međutim, internet stranice i dalje mogu prikupljati informacije tokom sesije.

Tužioci su izneli interne e-mailove koji navodno pokazuju razgovore između rukovodilaca u kompaniji, sugerišući da je Google nadgledao upotrebu anonimnog pretraživača u svrhu prodaje oglasa i praćenja internet saobraćaja.

U njihovoj žalbi, Google je optužen za kršenje saveznih zakona o prisluškivanju i kalifornijskih zakona o privatnosti. Tužba je tražila odštetu od 5.000 dolara po oštećenom korisniku. Iako se veruje da je Google verovatno postigao sporazum za manji iznos od traženih pet milijardi dolara, detalji sporazuma još uvek nisu otkriveni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °