Ruska salata, neizostavan je deo praznične trpeze, pa je često pravimo u ogromnim količinama i dodajemo obrocima i kada doček prođe. Retko ko je ne voli, ali i retko ko razmišlja o pravilnom čuvanju ovog delikatesa. Pošto znamo da se pravi od lako kvarljivih sastojaka, evo nekoliko saveta za očuvanje svežine i bezbedno konzumiranje ruske salate.
Bez obzira na to da li pravite posnu ili mrsnu varijantu ruske salate, najbolje ju je pojesti u roku od tri dana od dana kada ste je napravili. Takođe, vrlo je važno vratiti je odmah u frižider, nakon uzimanja porcije. Na taj način ćete produžiti njenu svežinu.
Ruska salata i pravilno čuvanje
Održavanje temperature frižidera na oko 4 stepena smatra se optimalnim za čuvanje ruske salate. Umesto pokrivanja posude sa salatom folijom, koristite posudu sa poklopcem. Na taj način sprečićete ulazak mikroorganizama i salatu sačuvati duže.
Iako rusku salatu najčešće konzumiramo u zimskom periodu, imajte na umu da zimska sobna temperatura ne prija jajima, majonezu i ostalim sastojcima ruske salate.
Pridržavajući se ovih smernica, vaša ruska salata će ostati jestiva i ukusna duže.
Naravno, pre jela proverite njen izgled, miris i ukus. Ukoliko nešto od ovog ne deluje dobro, nemojte je konzumirati niti posluživati gostima.
Pročitajte i ovo: