Vesti Zrenjanin

eAgrar – manje šetnje po šalterima za poljoprivrednike

Poljoprivrednim proizvođačima od danas su u poštama Srbije dostupni parametri za svoj eID broj, što je prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Da bi dobio svoj eID, tj identifikacioni lični broj, poljoprivrednik koji poseduju smart telefone treba da na šalteru pošte besplatno preuzme elektronski identitet (eID), poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba u MUP-u da izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Novi informacioni sistem eAgrar će sa radom početi na proleće, i uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Prednosti eAgrar usluga su mnogostruke:

-online registracija poljoprivrednih gazdinstava (PG);
-pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
-online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
-brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
-smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
-ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
-omogućavanje efikasnijeg izveštavanja, praćenja statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

Zakonodavni okvir za uvođenje eAgrara stvoren je izmenama i dopunama Zakona u poljoprivredi i ruralnom razvoju krajem 2021. godine. 

Registar i procedure vezane za RPG i odobravanje podsticaja formulisane su 2004. godine, te su mnoga tehnološka, softverska, ali i proceduralna rešenja zastarela, a procedura je bila komplikovana zbog čega su odobravanje i isplata podsticaja kasnili.

Jedan od primera upis u RPG, gde je bilo potrebno otići na minimum 4 šaltera, popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od kojih je neke trebalo unositi više puta a sve to ukupno bi vas koštalo okok 4 ipo sata za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i štampanja dokumentacije.

Obrađivači su bili u obavezi da za svaki zahtev ručno provere svaki pojedinačni podatak, upoređujući podatke iz zahteva i dokaznu dokumentaciju, koriste 3 različite aplikacije u obradi zahteva, štampaju dokumentaciju i arhiviraju je.

Sa eAgrarom, makar je ovaj deo poljoprivrednih poslova umnogome olakšan.

Pročitajte još i Razvojni fond Vojvodine objavio konkurs za privrednike i poljoprivrednike

Povezani članci

Back to top button